Tržište osobnih računala u trećem kvartalu 2021. naraslo 5 posto

Tržište osobnih računala u trećem kvartalu 2021. naraslo 5 posto
DepositPhotos

Tržište osobnih računala, što podrazumijeva desktope, notebooke i radne stanice, je nakon pet kvartala zaredom s dvoznamenkastim rastom usporilo pa bilježi pet posto bolji rezultat u trećem kvartalu ove u odnosu na prošlu godinu. Riječ je o 84,1 milijuna pošiljki, navodi Canalys u izvještaju.

Ovaj blaži rast u odnosu na prethodnih pet kvartala ne čudi jer tad se povećavala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa. Svejedno, raduje što su rezultati u ovom kvartalu i dalje u plusu, unatoč smanjenoj potražnji plodnosnih sektora kao obrazovni ili zdravstveni, na globalnoj razini.

Također, na dvogodišnjoj razini bilježi se rast od devet posto, a to je nekako realniji pokazatelj situacije iz razloga što je 2019. bila posljednja godina prije pandemije, a u ovoj se ona podosta smirila. I to je ono oko čega uključeni na tržištu moraju biti zadovoljni. No za bolju sliku treba vidjeti rezultate u trećem kvartalu iduće godine.

Kad smo kod njih, Lenovo je i dalje na prvom mjestu s 19,8 milijuna isporuka i rastom od 2,5 posto. Na drugom mjestu je HP, ali uz pad od 5,7 posto, ponajviše jer je prošle godine premašio rekorde isporukama Chromebookova, za kojima u ovoj godini nije bilo tolike potražnje. Dell je treći, a ujedno i najveći pobjednik, s četvrtim uzastopnim dvoznamenkastim rastom. Isporučio je više od 15 milijuna uređaja i porastao za 26,7 posto.

Apple je četvrti s rastom od 14,4 posto i to se može zahvaliti velikom zanimanju za M1 baziranim Macovima. I na petom mjestu listu najjačih zaokružuje Acer s 5,7 posto rasta na godišnjoj razini kroz treći kvartal.

Gledajući najjača svjetska tržišta, sjevernoameričko je palo u isporukama za devet posto, a Japan je zabilježio najteži udarac - pad broja pošiljki od čak 30 posto. Latinska Amerika rasla je 17 posto, Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA) 16 posto i Azijsko-pacifička regija (bez Japana u statistici) 13 posto.