Tržište osobnih računala u trećem kvartalu 2021. naraslo 5 posto

Tržište osobnih računala u trećem kvartalu 2021. naraslo 5 posto

Foto: DepositPhotos

Tržište osobnih računala, što podrazumijeva desktope, notebooke i radne stanice, je nakon pet kvartala zaredom s dvoznamenkastim rastom usporilo pa bilježi pet posto bolji rezultat u trećem kvartalu ove u odnosu na prošlu godinu. Riječ je o 84,1 milijuna pošiljki, navodi Canalys u izvještaju.

Ovaj blaži rast u odnosu na prethodnih pet kvartala ne čudi jer tad se povećavala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa. Svejedno, raduje što su rezultati u ovom kvartalu i dalje u plusu, unatoč smanjenoj potražnji plodnosnih sektora kao obrazovni ili zdravstveni, na globalnoj razini.

Također, na dvogodišnjoj razini bilježi se rast od devet posto, a to je nekako realniji pokazatelj situacije iz razloga što je 2019. bila posljednja godina prije pandemije, a u ovoj se ona podosta smirila. I to je ono oko čega uključeni na tržištu moraju biti zadovoljni. No za bolju sliku treba vidjeti rezultate u trećem kvartalu iduće godine.

Kad smo kod njih, Lenovo je i dalje na prvom mjestu s 19,8 milijuna isporuka i rastom od 2,5 posto. Na drugom mjestu je HP, ali uz pad od 5,7 posto, ponajviše jer je prošle godine premašio rekorde isporukama Chromebookova, za kojima u ovoj godini nije bilo tolike potražnje. Dell je treći, a ujedno i najveći pobjednik, s četvrtim uzastopnim dvoznamenkastim rastom. Isporučio je više od 15 milijuna uređaja i porastao za 26,7 posto.

Apple je četvrti s rastom od 14,4 posto i to se može zahvaliti velikom zanimanju za M1 baziranim Macovima. I na petom mjestu listu najjačih zaokružuje Acer s 5,7 posto rasta na godišnjoj razini kroz treći kvartal.

Gledajući najjača svjetska tržišta, sjevernoameričko je palo u isporukama za devet posto, a Japan je zabilježio najteži udarac - pad broja pošiljki od čak 30 posto. Latinska Amerika rasla je 17 posto, Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA) 16 posto i Azijsko-pacifička regija (bez Japana u statistici) 13 posto.

Još iz kategorije

Aplikacija Moovit postala Huaweijev službeni partner za gradsku mobilnost

Aplikacija Moovit postala Huaweijev službeni partner za gradsku mobilnost

21.10.2021.

Huawei je objavio kako je odabrao Moovit, aplikaciju broj jedan za gradsku mobilnost u vlasništvu tvrtke Intel, za svog službenog partnera koji će gostima događanja pomoći da da sigurno pristignu u kongresni centar Mess Wien, gdje će Huawei predstaviti najnoviji uređaj iz Huawei nova serije pametnih telefona.

Prosječna plaća nastavila rasti, u Zagrebu je prešla granicu od 8.000 kuna

Prosječna plaća nastavila rasti, u Zagrebu je prešla granicu od 8.000 kuna

20.10.2021.

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2021. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.237 kuna, što je 7% više nego u istom kvartalu prethodne godine te 1% više nego u prethodnom kvartalu 2021. godine.

Minecraft je malwareom najinficiranija igra na tržištu s 228 tisuća zaraženih korisnika

Minecraft je malwareom najinficiranija igra na tržištu s 228 tisuća zaraženih korisnika

19.10.2021.

Industrija videoigara procvala je tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi više no ikad prije bili zatvoreni u svojim domovima i trebali su neku razonodu. Naravno, takva situacija motivirala je hakere da se angažiraju pa “udare” jače no ikad kako bi iskoristili tako nešto.