Tržište osobnih računala palo u zapadno Europi 18 posto

Tržište osobnih računala palo u zapadno Europi 18 posto

Foto: DepositPhotos

Veliki problemi u ponudi i potražnji tijekom drugog tromjesečja uzrokovali su pad isporuka računala u zapadnoj Europi drugo tromjesečje zaredom, prema Canalysu. Ukupne isporuke prijenosnih i stolnih računala naglo su pale na 12,3 milijuna jedinica, što je pad od 18 posto na godišnjoj razini.

Najviše su pogođena prijenosna računala, s padom isporuka od 26 posto na godišnjoj razini na 9,5 milijuna jedinica. Suprotno tome, stolna računala su prošla puno bolje, s rastom od 22 posto na godišnjoj razini na 2,7 milijuna jedinica u 2. kvartalu 22. jer je povećana komercijalna potražnja održala kategoriju na površini. Tržište tableta orijentirano na potrošače bilo je teško pogođeno, smanjivši se za 24 posto u odnosu na prošlu godinu na 5,9 milijuna jedinica.

Značajan poremećaj opskrbnog lanca bio je glavni razlog drastičnog pada u drugom tromjesečju, budući da su ključne regije i gradovi u Kini bili u karanteni veći dio tromjesečja. Zatvaranje je ometalo tvornice i luke duž koridora Peking-Šangaj.

Iako je proizvodnja ponovno počela rasti do kraja svibnja, ovaj oporavak nije bio dovoljan da nadoknadi loš početak tromjesečja. Nakon što su dobavljači čekali kašnjenja u rokovima isporuke, tada su bili pogođeni sve većim makroekonomskim preprekama jer su potrošači smanjili potrošnju zbog rastuće inflacije.

Lenovo je ostao najbolji izbor u zapadnoj Europi za stolna i prijenosna računala i vodeći na tržištu.  Iako su njegove isporuke pale za 8 posto na 3,8 milijuna jedinica, bio je dobavljač s najboljim rezultatima među prvih pet i povećao je tržišni udio za više od tri postotna boda u usporedbi s prošlom godinom. HP i Dell također su pretrpjeli pad u drugom tromjesečju, 17 posto odnosno 18 posto. HP je zadržao ugodno drugo mjesto, isporučivši 3 milijuna jedinica u odnosu na trećeplasiranog Della s 1,7 milijuna.

Apple je pretrpio najveći pad od pet vodećih dobavljača, prije svega zbog sojih premium cijena i prekidom u kineskim proizvodnim pogonima. U drugom tromjesečju isporučeno je nešto manje od 800.000 jedinica, što je pad od 42 posto u odnosu na prošlu godinu. Acer se pomaknuo na četvrto mjesto po prvi put od 2. kvartala 21., iako je također pretrpio značajan pad od 30 posto, isporučivši nešto više od milijun jedinica.

Apple je zadržao vodstvo kao vodeći dobavljač tableta u zapadnoj Europi već osmo tromjesečje zaredom, iako su njegove godišnje isporuke pale za 20 posto na 2,2 milijuna. Samsungov tržišni udio porastao je za impresivna četiri postotna boda jer je njegova ukupna isporuka dosegla 1,3 milijuna jedinica. Trećeplasirani Lenovo i petoplasirani Huawei najviše su stradali u 2. kvartalu 22., s padom od 38 posto, odnosno 56 posto, dok je Amazon zauzeo četvrto mjesto s relativno skromnim padom od 7 posto.

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.