Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Foto: Fotolia

Ako se Internet of Things (IoT) materijalizira onoliko brzo i univerzalno kao što predviđaju kritičari i proizvođači, programeri mobilnih aplikacija biti će zatrpani poslom, a neki od njih bi mogli i podosta zaraditi na ovom tržištu.

Dok se još uvijek podiže prašina oko budućih uređaja koji će biti povezani i komunicirati međusobno, postoji zrno sumnje da će mobilne aplikacije i njihovi programeri biti središnji dio ove najnovije „sljedeće velike stvari“ koja pomalo zauzima svjetska tržišta.

Novo izvješće iz tvrtke Gartner predviđa da će do 2017. godine mobilne aplikacije doseći brojku od 268 milijardi preuzimanja, te će generirati 77 milijardi dolara prihoda. U izvješću se također navodi da mobilni korisnici koji stvaraju personaliziran tok podataka otvaraju više mogućnosti za zaradu za više od 100 aplikacija i usluga svakog dana.

Gartnerov direktor istraživanja Brian Blau u izvješću navodi da su mobilne aplikacije postale službeni kanali putem kojih se potrošačima pruža sadržaj i usluge. Ova povezanost s potrošačkim uslugama znači da korisnici stalno usmjeravaju podatke kroz mobilne aplikacije.

Dok je velika većina, točnije 92 posto, aplikacija još uvijek besplatna, podaci koje korisnici pružaju su samo po sebi potencijalni mobilni zlatni rudnik za oglašivače. Ti podatkovni resursi će rasti eksponencijalno, ako i kada nosiva tehnologija i pametni kućanski aparati postanu popularni kao što su smartphone i tablet uređaji danas.

To znači da će tvrtke, kao što su Google, Facebook, Amazon i Apple koje su uspostavile odnose s korisnicima mobilnih aplikacija moći predvidjeti i ponuditi one usluge i proizvode koje ljudi žele, a sve će im to omogućiti ogromna skladišta personaliziranih informacija koje prikupljaju putem podataka koje generiraju korisnici mobilnih aplikacija.Ova vrsta kognitivnog računalstva biti će ključ u razvoju rješenja za takozvane pametne kuće.

Još iz kategorije

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

01.06.2020. komentiraj

SuperData je objavio listu najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja 2020. godine. League of Legends je zauzeo prvo mjesto na listi dok se iza njega redom nalaze Dungeon Fighter Online, Crossfire, Fantasy Westward Journey Online, Doom Eternal, Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, World of Warcraft, Roblox i Call of Duty: Modern Warfare.

United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa kupuje grčki Forthnet

01.06.2020. komentiraj

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacijskoj kompaniji. U sklopu transakcije United Grupa preuzet će sve kreditne obveze, konvertibilni dug i 36-postotni dionički udio u kapitalu Forthneta, nakon uspješno završenih pregovora s prodavateljima, i to Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom. Dodatni detalji transakcije neće biti objavljeni, a transakcija podliježe standardnim regulatornim odobrenjima.