Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Foto: Fotolia

Ako se Internet of Things (IoT) materijalizira onoliko brzo i univerzalno kao što predviđaju kritičari i proizvođači, programeri mobilnih aplikacija biti će zatrpani poslom, a neki od njih bi mogli i podosta zaraditi na ovom tržištu.

Dok se još uvijek podiže prašina oko budućih uređaja koji će biti povezani i komunicirati međusobno, postoji zrno sumnje da će mobilne aplikacije i njihovi programeri biti središnji dio ove najnovije „sljedeće velike stvari“ koja pomalo zauzima svjetska tržišta.

Novo izvješće iz tvrtke Gartner predviđa da će do 2017. godine mobilne aplikacije doseći brojku od 268 milijardi preuzimanja, te će generirati 77 milijardi dolara prihoda. U izvješću se također navodi da mobilni korisnici koji stvaraju personaliziran tok podataka otvaraju više mogućnosti za zaradu za više od 100 aplikacija i usluga svakog dana.

Gartnerov direktor istraživanja Brian Blau u izvješću navodi da su mobilne aplikacije postale službeni kanali putem kojih se potrošačima pruža sadržaj i usluge. Ova povezanost s potrošačkim uslugama znači da korisnici stalno usmjeravaju podatke kroz mobilne aplikacije.

Dok je velika većina, točnije 92 posto, aplikacija još uvijek besplatna, podaci koje korisnici pružaju su samo po sebi potencijalni mobilni zlatni rudnik za oglašivače. Ti podatkovni resursi će rasti eksponencijalno, ako i kada nosiva tehnologija i pametni kućanski aparati postanu popularni kao što su smartphone i tablet uređaji danas.

To znači da će tvrtke, kao što su Google, Facebook, Amazon i Apple koje su uspostavile odnose s korisnicima mobilnih aplikacija moći predvidjeti i ponuditi one usluge i proizvode koje ljudi žele, a sve će im to omogućiti ogromna skladišta personaliziranih informacija koje prikupljaju putem podataka koje generiraju korisnici mobilnih aplikacija.Ova vrsta kognitivnog računalstva biti će ključ u razvoju rješenja za takozvane pametne kuće.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

24.11.2020. komentiraj

Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisao je natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Upravljanje gradom, za akademsku godinu 2020./2021., a otvoren je do kraja godine. Studij koji polaznicima omogućava stjecanje konkurentnih i primjenjivih znanja i vještina koji su potrebni gradovima kako bi se bolje nosili s razvojnim izazovima traje četiri semestra, a polaznici završetkom studija stječu akademski naziv specijalista za upravljanje gradom. Rok za podnošenje prijava je 31. prosinca 2020.

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

23.11.2020. komentiraj

Samsung se posljednjih pet godina bavi holografskom 3D tehnologijom za mobilne uređaje, ali iako je najavljivana još na Galaxy S7 modelima, nikad nije zaživjela. No, čini se da bi uskoro mogla zaživjeti u punom smislu i donijeti toliko bitnu prevagu za korejskog giganta.

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

23.11.2020. komentiraj

U Zagrebu je predstavljen projekt “Elements of AI”, najbolji tečaj računalnih znanosti na svijetu koji polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti. Svjetski mediji i stručnjaci svrstavaju “Elements of AI” ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a.