Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Foto: Fotolia

Ako se Internet of Things (IoT) materijalizira onoliko brzo i univerzalno kao što predviđaju kritičari i proizvođači, programeri mobilnih aplikacija biti će zatrpani poslom, a neki od njih bi mogli i podosta zaraditi na ovom tržištu.

Dok se još uvijek podiže prašina oko budućih uređaja koji će biti povezani i komunicirati međusobno, postoji zrno sumnje da će mobilne aplikacije i njihovi programeri biti središnji dio ove najnovije „sljedeće velike stvari“ koja pomalo zauzima svjetska tržišta.

Novo izvješće iz tvrtke Gartner predviđa da će do 2017. godine mobilne aplikacije doseći brojku od 268 milijardi preuzimanja, te će generirati 77 milijardi dolara prihoda. U izvješću se također navodi da mobilni korisnici koji stvaraju personaliziran tok podataka otvaraju više mogućnosti za zaradu za više od 100 aplikacija i usluga svakog dana.

Gartnerov direktor istraživanja Brian Blau u izvješću navodi da su mobilne aplikacije postale službeni kanali putem kojih se potrošačima pruža sadržaj i usluge. Ova povezanost s potrošačkim uslugama znači da korisnici stalno usmjeravaju podatke kroz mobilne aplikacije.

Dok je velika većina, točnije 92 posto, aplikacija još uvijek besplatna, podaci koje korisnici pružaju su samo po sebi potencijalni mobilni zlatni rudnik za oglašivače. Ti podatkovni resursi će rasti eksponencijalno, ako i kada nosiva tehnologija i pametni kućanski aparati postanu popularni kao što su smartphone i tablet uređaji danas.

To znači da će tvrtke, kao što su Google, Facebook, Amazon i Apple koje su uspostavile odnose s korisnicima mobilnih aplikacija moći predvidjeti i ponuditi one usluge i proizvode koje ljudi žele, a sve će im to omogućiti ogromna skladišta personaliziranih informacija koje prikupljaju putem podataka koje generiraju korisnici mobilnih aplikacija.Ova vrsta kognitivnog računalstva biti će ključ u razvoju rješenja za takozvane pametne kuće.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.