Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda

Tržište mobilnih aplikacija će za tri godine doseći 77 milijardi dolara prihoda
Fotolia

Ako se Internet of Things (IoT) materijalizira onoliko brzo i univerzalno kao što predviđaju kritičari i proizvođači, programeri mobilnih aplikacija biti će zatrpani poslom, a neki od njih bi mogli i podosta zaraditi na ovom tržištu.

Dok se još uvijek podiže prašina oko budućih uređaja koji će biti povezani i komunicirati međusobno, postoji zrno sumnje da će mobilne aplikacije i njihovi programeri biti središnji dio ove najnovije „sljedeće velike stvari“ koja pomalo zauzima svjetska tržišta.

Novo izvješće iz tvrtke Gartner predviđa da će do 2017. godine mobilne aplikacije doseći brojku od 268 milijardi preuzimanja, te će generirati 77 milijardi dolara prihoda. U izvješću se također navodi da mobilni korisnici koji stvaraju personaliziran tok podataka otvaraju više mogućnosti za zaradu za više od 100 aplikacija i usluga svakog dana.

Gartnerov direktor istraživanja Brian Blau u izvješću navodi da su mobilne aplikacije postale službeni kanali putem kojih se potrošačima pruža sadržaj i usluge. Ova povezanost s potrošačkim uslugama znači da korisnici stalno usmjeravaju podatke kroz mobilne aplikacije.

Dok je velika većina, točnije 92 posto, aplikacija još uvijek besplatna, podaci koje korisnici pružaju su samo po sebi potencijalni mobilni zlatni rudnik za oglašivače. Ti podatkovni resursi će rasti eksponencijalno, ako i kada nosiva tehnologija i pametni kućanski aparati postanu popularni kao što su smartphone i tablet uređaji danas.

To znači da će tvrtke, kao što su Google, Facebook, Amazon i Apple koje su uspostavile odnose s korisnicima mobilnih aplikacija moći predvidjeti i ponuditi one usluge i proizvode koje ljudi žele, a sve će im to omogućiti ogromna skladišta personaliziranih informacija koje prikupljaju putem podataka koje generiraju korisnici mobilnih aplikacija.Ova vrsta kognitivnog računalstva biti će ključ u razvoju rješenja za takozvane pametne kuće.