RAST TRŽIŠTA

Tržište hardvera telematike za vozila dosegnulo je 10,8 milijardi eura diljem svijeta 2022

Tržište hardvera telematike za vozila dosegnulo je 10,8 milijardi eura diljem svijeta 2022
Depositphotos

Više od 47,2 milijuna naknadno prodanih telematskih uređaja prodano je diljem svijeta tijekom 2022., što odgovara tržišnoj vrijednosti od 2,4 milijarde eura, prema Berg Insightsd. Učinak tržišta i dalje je bio pod utjecajem pandemije COVID-19 i krize opskrbnog lanca koja je uslijedila, ali tržište je pokazalo znakove oporavka 2023.

Predviđa se da će do 2027. godišnje isporuke naknadnih telematskih uređaja rasti zajedničkom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 10,5 posto kako bi dosegli 77,6 milijuna na kraju predviđenog razdoblja. Berg Insight istodobno procjenjuje da su globalne isporuke OEM telematičkog hardvera za osobna vozila, laka kamiona i gospodarska vozila dosegnule blizu 58,4 milijuna jedinica u 2022. godini, što odgovara tržišnoj vrijednosti od 8,4 milijarde eura.

Kombinacija komercijalnih i regulatornih pokretača sada potiče širi skup proizvođača automobila da prošire dostupnost povezanih automobilskih usluga diljem zemljopisnih područja i tržišnih segmenata. Također postoje brojne OEM ponude telematike od proizvođača gospodarskih vozila. Predviđa se da će se stopa priključenja ugrađenih telematskih uređaja među osobnim automobilima, lakim kamionima i gospodarskim vozilima povećati s oko 72 posto u 2022. na 93 posto u 2027.

“Berg Insight svrstava Teltoniku kao tržišnog lidera u segmentu telematičkog hardvera nakon prodaje s prodajom telematičkog hardvera od 139 milijuna eura”, rekao je Martin Cederqvist, IoT analitičar u Berg Insightu. Ostali dobavljači koji drže značajne tržišne udjele su CalAmp, Queclink, Jimi (Concox) i ERM Advanced Telematics. Ovih pet dobavljača zajedno su ostvarili približno 483 milijuna eura godišnjeg prihoda od prodaje naknadnih telematskih uređaja. CalAmp se transformirao iz čistog dobavljača hardvera u pružatelja telematičkih rješenja od kraja do kraja. Međutim, tvrtka je još uvijek glavni dobavljač hardverske telematike i isporučila je 1,5 milijuna jedinica tijekom 2022., što odgovara prodaji od 105 milijuna eura. “Drugi značajni dobavljači telematičkog hardvera za naknadno tržište uključuju Sensata Insights, Positioning Universal i Danlaw iz Sjeverne Amerike; Suntech International, Gosuncn RichLink, Neoway Technology, Gosafe, Kingwo, ATrack i iTriangle iz Azije i Pacifika; i europskih dobavljača Meta System, Ruptela i Munic”, nastavio je g. Cederqvist.

Dizajn i razvoj OEM telematskih sustava je složen jer se oni moraju integrirati sa sustavima vozila, ispuniti stroge standarde kvalitete i osigurati performanse tijekom dugog životnog ciklusa modela vozila. Dobavljači OEM telematičke opreme općenito su etablirani dobavljači automobilske industrije koji svoja rješenja razvijaju u suradnji s proizvođačima automobila.

“Isporuke OEM telematičkog hardvera za osobne automobile i lake kamione iznosile su oko 50,3 milijuna u 2022., što predstavlja više od 86 posto ukupnih OEM telematičkih isporuka hardvera”, rekao je g. Cederqvist. Stoga se vodeći OEM dobavljači telematičkog hardvera u smislu isporuka jedinica nalaze u segmentu osobnih automobila i lakih kamiona. Primjeri vodećih dobavljača OEM telematičkog hardvera za automobile uključuju LG Electronics, Continental, Harman Marelli, Denso, Valeo, Actia, Lear, Bosch, Hyundai Mobis, Visteon i Aptiv.