Raste konkurencije

Tržište favorizira kineske proizvođače ploča

Tržište favorizira kineske proizvođače ploča
Depositphotos / Ilustracija

Konkurencija vrhunskih kineskih proizvođača televizora je u porastu jer su TCL i Hisense drugi i treći najveći kupci panela s 24 posto tržišnog udjela u prvom tromjesečju 2023., što ukazuje da tržište daje prednost kineskim proizvođačima panela, navodi Omdia. Prethodno na 22 posto u 2022., posljednji kombinirani tržišni udio za TCL i Hisense prati povijesni četverogodišnji prosjek s ukupnim udjelom u kupnji od 19 posto.

Tijekom prošlog desetljeća Samsung je imao najveću kupovnu moć s tržišnim udjelom od 13 posto u 2022., iako je to bio mnogo slabiji rezultat u usporedbi s 18 posto globalnih isporuka LCD TV panela isporučenih Samsungu u 2021. U 1. kvartalu ove godine kineski vrhunski proizvođači TV-a povećali su isporuke TV-a kako bi ojačali svoju poziciju na globalnom TV tržištu u poslovanju s robnim markama i OEM-u.

„Naše izvješće pokazuje da sve veći udio TCL-a i Hisensea u volumenu kupnje zajedničkih panela smanjuje jaz u konkurenciji sa Samsungom na 14 posto za kupovnu moć LCD TV panela. Međutim, usprkos sve manjoj konkurenciji korejskih proizvođača panela na LCD TV panelima, sumorna prognoza potražnje na globalnom TV tržištu i dalje obeshrabruje kineske proizvođače panela. Velika količina kupnje panela od kineskih proizvođača TV-a ključna je za kineske proizvođače panela kako bi iskoristili svoje kapacitete i maksimizirali učinkovitost opskrbnog lanca,” rekla je Deborah Yang, glavna analitičarka u Omdijinoj istraživačkoj praksi Display.

Godine 2022. 76 posto LCD TV panela koje su kupili TCL i Hisense dolazi od kineskih proizvođača panela koji uključuju BOE, ChinaStar, HKC Display, CHOT i CEC-Panda, što je povećanje u odnosu na 73 posto udjela prije godinu dana ili 58 posto udjela u 2019. Povlačenje Samsung Displaya i LG Displaya iz poslovanja s LCD TV panelima 2023. uzrokuje poteškoće južnokorejskim proizvođačima televizora, obično najmoćnijim kupcima panela na tržištu kada pregovaraju s vanjskim dobavljačima panela.

"Očekuje se da će se raspodjela LCD TV panela drastično promijeniti, zajedno s konkurentskim krajolikom za globalne TV proizvođače, usred globalnih inflatornih problema koji će se pokazati najvećim izazovom za globalne premium TV igrače", zaključio je Yang.