Trump preko leđa Huaweija želi Kini pokazati mišiće, slijede 3 opasna mjeseca

Trump preko leđa Huaweija želi Kini pokazati mišiće, slijede 3 opasna mjeseca
DepositPhotos

Sjedinjene Američke Države ipak su odlučile malo popustiti i omogućiti Huaweiju poslovanje s američkim kompanijama, objavilo je Ministarstvo trgovine (DOC). Samim time, kineskom tehnološkom gigantu osigurana je privremena dozvola za pružanje podrške postojećim proizvodima, odnosno, proizvodima koje su korisnici kupili, ili se pretplatili na njih, prije zabrane poslovanja na američkom tlu.

"Privremena odluka stupa na snagu s 20. svibnjem i vrijedit će do 19. kolovoza, a odnosi se na sve Huawei proizvode i usluge dostupne do 16. svibnja  ove godine, stoji u priopćenju Ministarstva trgovine.

Zanimljivost je, ovime Huawei dobiva mogućnost rada i postavljanja 5G standarda, odnosno mreža, na američkom tlu. Velik je to korak naprijed u rješavanju problema koji trenutno postoje i nekako se čini da bi do 19. kolovoza situacija trebala biti bitno bolja, možda čak u potpunosti riješena. Što stoji iza svega, nije poznato, no nekako se čini da je Kina imala adute u rukavu, koji su ponukali SAD na nešto labaviju politiku. Ili je to samo izlazak u susret američkim kompanijama, davanje vremena da "stanu na noge" i okrenut se drugim rješenjima u poslovanju.

Možda je zato Huawei podosta miran u javnim nastupima. Primjerice, kad je Trump donio odluku u zabrani poslovanja u SAD-u, iz kineske su kompanije kratko i jasno poručili da će ograničavanje njegovog poslovanja samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama, što vjeruju i stručnjaci. Stoga, sav ovaj pritisak čini se da ima isključivo veze s 5G.

Jer, Huawei je najveća kompanija na tržištu, koje se veže uz novu tehnologiju, i američki ciljevi mogli bi biti usporavanje Kine po tom pitanju. Tako nešto ne bi bilo čudno u današnje vrijeme, no ništa nije dokazano. Niti će biti. Niti će možda biti potrebno s obzirom da bi situacija ipak mogla zaokrenuti u pozitivnom pravcu.