Trgovine mobilnim aplikacijama doseći će ove godine 102 milijarde preuzimanja

Trgovine mobilnim aplikacijama doseći će ove godine 102 milijarde preuzimanja
Fotolia

Prema novim podacima iz istraživanja tvrtke Gartner, trgovine aplikacijama bilježe vrlo dobre rezultate u 2013 godini. Tvrtka je objavila kako će do kraja godine ukupni broj preuzetih aplikacija diljem svijeta doseći brojku od 102 milijarde, što je značajan rast u odnosu na 64 milijarde preuzetih aplikacija prethodne godine.

Prema predviđanjima tvrtke, sljedeće godine broj preuzimanja će narasti na 139 milijardi, a do 2017 godine bi ukupan broj preuzetih aplikacija u svijetu trebao doseći 268,7 milijardi.

Već je dokazano da su besplatne aplikacije najpopularnije i čine 90 posto svih preuzimanja prethodne godine. No, njihova popularnost će još više rasti u narednim godinama, te će prema Gartneru postotak do 2017 godine narasti na 94,5 posto.

Apple i Android trgovine aplikacijama i dalje će dominirati mobilnim tržištem. Do 2017, više od 90 posto svih aplikacija biti će preuzeto s iOS ili Android uređaja. Gartnerov direktor za istraživanja Brianu Blau, navodi kako su trgovine još uvijek sve aktivnije zbog bogatijeg ekosustava i velike i vrlo aktivne developerske zajednice.

No, ipak se očekuje da će prosječna mjesečna preuzimanja s iOS uređaja pasti sa sadašnjih 4,9 na 3,9 posto do 2017, dok se za prosječna mjesečna preuzimanja s Android uređaja očekuje da će pasti sa sadašnjih 6,2 na 5,2 posto do 2017.

Zašto će doći do pada? Prema riječima Blaua, kompanija Gartner predviđa da će korisnici radije preuzimati iste aplikacije umjesto gubiti vrijeme na isprobavanje i traženje drugih aplikacija koje im se sviđaju.

Međutim, developeri mogu očekivati snažnije prihode ove godine. Ukupni prihodi od aplikacija doseći će ove godine 26 milijardi dolara, što je popriličan rast u odnosu na 18 milijardi dolara prihoda u prošloj godini.