Trećina tvrtki računala koristi non-stop

Trećina tvrtki računala koristi non-stop
Fotolia

Tako je to u mnogim tvrtkama - računala su uključena danonoćno i trate energiju. Postoji pravilo: što je tvrtka veća, izglednije je da će manje paziti na isključivanje računala. Razlog za takvo ponašanje nije ažuriranje programske opreme, već nedostatna osviještenost, pa čak i lijenost zaposlenika. Energetski učinkovito ponašanje može se potaknuti edukacijom ili pak uvođenjem tehnologija koje daljinski uključuju i isključuju računala.

Gotovo trećina računala u srednjoeuropskim tvrtkama ostaje uključena tijekom noći, što znatno utječe na potrošnju električne energije. Najnemarniji su zaposlenici u Slovačkoj: u 55 posto slovačkih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju računala ostaju uključena kada zaposlenici napuste radno mjesto. U Češkoj više od trećine tvrtki trati energiju jer računala ostaju uključena nakon radnog vremena (36 posto). Najbolji rezultati zabilježeni su u Mađarskoj i Poljskoj, gdje samo sedamnaest posto tvrtki trati energiju. Rezultati su to ankete koju je naručio Intel, a koja je provedena u 576 tvrtki u spomenute četiri srednjoeuropske zemlje u veljači i ožujku 2015.

Zašto zaposlenici ne isključuju računala?

Anketom se uvelike pobija prevladavajuća pretpostavka da računala ostaju uključena nakon radnog vremena radi ažuriranja programske opreme i održavanja. "U četiri zemlje u kojima je provedena anketa taj razlog navelo je samo 28 posto tvrtki. Informatičari najviše posla imaju u Slovačkoj, gdje 44 posto tvrtki poslove održavanja računala obavlja izvan radnog vremena. U Češkoj je to pak uobičajeno u manje od petine tvrtki (17 posto), a u Poljskoj i Mađarskoj u manje od četvrtine (24 posto u obje zemlje)", izjavio je Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.

Velike tvrtke nemarnije su u isključivanju računala

Kada je riječ o veličini tvrtke, najviše pozornosti isključivanju računala pridaju srednje velike tvrtke s manje od dvjesto zaposlenika, dok su veće tvrtke nemarnije: u tvrtkama s dvjesto do petsto zaposlenika tri od deset računala ostaje uključeno tijekom noći, a u tvrtkama s više od petsto zaposlenika četiri od deset. Naravno, gubitak prouzročen nepotrebnim radom računala povećava se s brojem računala, pa je gubitak mnogo izraženiji u većim tvrtkama.

Motiviranost informatičara da štede energiju

"U većini tvrtki situacija je takva da nitko nije odgovoran za potrošnju energije u tvrtki. Taj je podatak još neobičniji ako se zna da korporacijska informatička oprema ima znatan udio u računima za električnu energiju, bilo zbog osobnih računala bilo zbog poslužitelja. U većini tvrtki troškovi za energiju treći su po redu po iznosu, odmah nakon izravnih troškova u proizvodnji i plaća", kaže Pavel Svoboda iz Intela.

Edukacija ili tehnologija za energetski učinkovitije ponašanje? I jedno i drugo!

Iz rezultata ankete jasno je vidljivo da bi brojnim tvrtkama i njihovim zaposlenicima dobro došla bolja edukacija ili tehnologija koja bi ih potaknula na ekonomičnije i ekološkije ponašanje. Računala koja ostaju uključena tijekom noći, odnosno stolna računala - koja u tvrtkama još uvijek prevladavaju u odnosu na energetski učinkovite mobilne uređaje kao što su prijenosna računala, računala Ultrabook ili uređaji "2 u 1" - veliki su potrošači energije. Ako ostane uključeno, stolno računalo staro pet godina potrošit će energije u vrijednosti od 2,50 kuna, čak i ako je zaslon isključen. Ako zaposlenici takvo računalo ostave da radi vikendom, blagdanima i tijekom godišnjih odmora, godišnji račun za njegovo korištenje može premašiti 870 kuna.

Kao odgovor na nepotrebno trošenje energije u tvrtkama razvijena je tehnologija Intel vPro, koja omogućuje daljinsko isključivanje računala na kraju radnog dana te, čak i kada su računala isključena, jamči njihovo svakodnevno održavanje, popravak i ažuriranje. "Kada zaposlenik ujutro dođe na posao, računalo je, zahvaljujući daljinskom upravljanju, već uključeno i u aktivnom načinu rada", kaže Pavel Svoboda. Intelova analiza pokazala je da tvrtke koje daljinski isključe stolna računala tijekom dvanaest sati između 18.00 i 6.00 mogu račune za električnu energiju povezane s radom stolnih računala smanjiti i za trideset posto. "Ako to pretvorimo u novčanu vrijednost, tvrtka srednje veličine sa stotinu starijih stolnih računala mogla bi uštedjeti i više od 22.000 kuna", ističe Pavel Svoboda.

Aktivacija i konfiguracija daljinskog upravljanja putem tehnologije vPro danas su vrlo jednostavne jer je Intel tvrtkama besplatno ponudio sve potrebne programske alate. "Osim mogućnosti daljinskog uključivanja i isključivanja računala, daljinsko upravljanje koristit će i terenskim radnicima s mobilnim uređajima. Ako neka funkcija na prijenosnom računalu prestane funkcionirati, mobilni korisnik može se obratiti svom IT administratoru koji, bez obzira na stanje operacijskog sustava, može preuzeti kontrolu nad zaslonom uređaja i korisniku pružiti potrebnu pomoć", objašnjava Pavel Svoboda.