Trebaju li nam naočale za računalo?

Trebaju li nam naočale za računalo?
DepositPhotos

Monitori su sve veći, a mi sjedimo jednako udaljeni od njih kao u vremenima kad su bili bitno manji, što automatski povećava kao nikad prije štetu očima, bez obzira na tehnološki napredak i zaštite koje se unaprijed postavljaju na iste te monitore. Stoga, pametno je razmišljati o posebnim naočalama za rad na računalu.

One sprečavaju protok tzv. plavog svjetla (eng., blue light) prema oku i zbog toga je ono daleko opuštenije. Nije tako nešto za zanemariti, u prosjeku osobe koje rade uredski posao godišnje ispred monitora računala provedu 1700 sati. I to se računa samo dok su na poslu, što znači da treba pridodati i vrijeme koje ispred računala provedu kod kuće. Stoga, treba pojasniti što je plavo svjetlo, kako se odnositi prema njemu i koja su rješenja...

Odnos između valne duljine svjetlosnih zraka i količine energije koju sadrže je obrnuto proporcionalan. Svjetlosne zrake dužih valnih duljina sadrže manje energije i obrnuto. Zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne duljine, znači i manje energije. Zrake na plavom kraju imaju kraće valne duljine, znači i više energije. Plavo svjetlo pridonosi digitalnom naprezanju očiju i računalne naočale koje blokiraju plavo svjetlo mogu povećati udobnost prilikom rada na računalu. Točnije, otprilike trećina sveukupne svjetlosti smatra se plavom svjetlošću.

Plavo svjetlo kratke valne duljine i visoke energije na plavom kraju vidljivog svjetlosnog spektra, rasprši se lakše nego ostale vidljive svjetlosne zrake kada emitiraju zračne i vodene molekule u atmosferu. Visok stupanj raspršivanja ovih zraka je ono što, primjerice, nebo bez oblaka čini plavim.

Također, izlaganje plavom svjetlu tijekom dana pomaže održavanju zdravlja tog ritma, ali pretjerano izlaganje plavom svjetlu u kasnim satima može poremetiti ovaj ciklus te potencijalno izazvati besane noći i dnevni umor.

Posebne naočale za sprečavanje protoka plavog svjetla dostupne su bez ikakvog recepta ako nemate potrebe za ispravljanjem vida ili ako rutinski nosite leće radi sitnih korekcija. Ukoliko ste dalekovidni i rutinski nosite bifokalne ili progresivne leće, korištenje računalnih naočala, s receptom, proširit će vam vidno polje i izbistriti sliku na računalu.

Potrebno je upamtiti i da je ovakav tip naočala napravljen isključivo za objekte koji su od vas udaljeni za dužinu vaše ruke i ne smije ih se nositi tijekom vožnje ili sličnih aktivnosti.

Ako pak ne biste naočale, jer nijedne nisu jeftine i koštaju oko 500 kuna na više, pridržavajte se pravila 20-20-20. Dakle, svakih 20 minuta gledajte 20 sekundi neki objekt udaljen dvadesetak metara od vas. Time se može spriječiti pretjerano naprezanje oka i učiniti ga odmornijim.