TOP 5 trendova oko umjetne inteligencije

TOP 5 trendova oko umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija već donosi promjene na tržištu i opravdava titulu tehnologije koja bi mogla promijeniti svakodnevicu u omjeru kao svojedobno internet. Kao i svaka tehnologija, dijeli se na stavke koji je “guraju” prema naprijed, kao što su internet “gurali” brža infrastruktura, internetski preglednici, softver svih vrsta...

A u 2019. godini pet se trendova vezanih za umjetnu inteligenciju posebno ističu i donosimo ih u nastavku.

1. AI čipovi

Intel, Nvidia, AMD i ARM okrenuli su se AI čipovima kako bi poboljšali njihovu učinkovitost, što nije lako s obzirom da umjetna inteligencija zahtijeva iznimnu snagu procesora. Ipak, uz AI čipove to će se uravnotežiti i sustavi će raditi "glađe" nego prije, što se već moglo naslutiti tijekom mnogih predstavljanja uređaja na CES sajmu u Las Vegasu, a potom i na MWC sajmu u Barceloni.

2. Internet stvari (IoT) i AI

Mnoge industrije osjetile su promjene zahvaljujući pojavi IoT, a s AI integracijom brže će se uočiti problemi, što znači da će se brže i riješiti. Ali, najveći će napredak doživjeti IoT uređaji vezani uz autonomna vozila, gdje će umjetna inteligencija biti ključna stavka, bez koje se vožnja ne može obavljati na adekvatan način.

3. Automatizirano strojno učenje

Uz ovaj segment poboljšat će se analiza podataka u poslovnom sektoru, što znači da će se kompleksni problemi moći riješiti bitno lakše nego inače. Samim time, analitičari će se umjesto na analizu moći baviti kompliciranijim problemima.

4. Prepoznavanje lica

Iako već neko vrijeme postoji na tržištu, prepoznavanje lica ima cijeli niz mana kojih se industrija rješava do te mjere da ova stavka neće biti popularna samo kod pametnih telefona, tableta i računala, već i kod službi sigurnosti, koje će u svega nekoliko sekundi moći otkriti o kome je riječ već na temelju jedne snimke.

5. Povećana automatizacija

Pitanje o tome hoće li AI oteti posao ljudima kostantno je u zraku i teško je pronaći odgovor jer on glasi i da i ne. Naime, dok će automatizirani procesi svakako umanjiti potrebu za ljudskom radnom snagom koja obavlja identičan posao, ali lošije i sporije, činjenica je i da se više ljudske radne snage traži na području istraživanja i razvoja no ikad prije. Zaključak jest da će poslovi na nižim razinama početi nestajati, ali oni na višima će se povećavati, što bi moglo povećati i klasne razlike, unijeti nemir u društvo i slično. Zato odgovorni moraju imati pomno smišljene korake kako se postaviti. I to već ove godine!

Još iz kategorije

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

25.06.2019. komentiraj

Bolt je uveo dvije nove usluge – Bolt for Business, portal koji omogućava tvrtkama da upravljaju i plaćaju sve svoje poslovne vožnje te uslugu Comfort koja privatnim i poslovnim korisnicima nudi udobnije vožnje u prostranijim osobnim automobilima.

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

24.06.2019. komentiraj

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju je objavio istraživački tim WPP-a Kantar, rangira Huawei na 47. mjesto (skok za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu), s osam posto povećanja vrijednosti brenda. Ovo je četvrta godina zaredom da je Huawei uvršten među 50 najboljih.

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

23.06.2019. komentiraj

Vrhunac je 3. sezone A1 Adria League powered by ESL koja se igra online. Poznati su pobjednici CS:GO i Dota2. Što se tiče mobilnih igara, završile su kvalifikacije za Clash Royale i idućeg vikenda saznat ćemo pobjednika. Istovremeno će se igrati kvalifikacije za četvrtu igru – Hearthstone, najpopularniju digitalnu kartašku igru.