Top 5 stvari koje trebate znati o edge computingu

Top 5 stvari koje trebate znati o edge computingu
DepositPhotos

Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom pa biznisi imaju nezahvalnu situaciju u kojoj se moraju konstantno prilagođavati ili bi mogli izgubiti bitku s konkurencijom. A raznih noviteta ne nedostaje - od virtualne i proširene stvarnosti, gaminga, autonomnih vozila, umjetne inteligencije... U konačnici, tu je i rubno računarstvo, odnosno edge computing.

Upravo ono jest temelj svih spomenutih tehnologija i zasad biznisi to ne prepoznaju u potpunosti. Jer, 72 posto ih tek koristi rubno računarstvo kako bi omogućilo inovativne usluge, bilo da se radi o novim proizvodima ili novim mogućnostima ostvarivanja prihoda.

Zašto je to sve bitno? Pa, uređaji poput pametnih termostata i pametnih zvučnika, koriste rubnu računalnu tehnologiju za brzo reagiranje na promjenjive uvjete i naredbe. Pametni gradovi i domovi, razmjena poruka, dronovi i proširena stvarnost također mogu imati koristi od brže i lokalizirane obrade podataka. Dakle, teško je pronaći segment koji se ne veže uz rubno računarstvo.

A da biste se bolje snašli, ovo je pet stvari koje treba znati o rubnom računarstvu ili edge computingu.

1. Riječ je o podacima koje nije potrebno pohraniti

Znači, bitno je osloniti se na podatke u blizini, a ne kroz analizu postojećih, ako ih uopće ima. Kao autonomna vozila koja mijenjaju način vožnje zahvaljujući podacima koje primaju sa senzora u blizini - kao semafora ili drugih prometnih pomagala.

2. Mala ovisnost o pametnim uređajima

I najmanji uređaji mogu djelovati "na rubu" ako imaju dovoljno "znanja" slati bitne informacije tamo gdje treba. Dakle, mali IoT (Internet of Things) uređaji na cesti samo moraju "znati" poslati pravodobne informacije vozilima i to je cijeli njihov posao.

3. 5G će pomoći

Izostanak latencije, brzina, rasprostranjenost... Nova mrežna tehnologija donosi revoluciju za rubno računarstvo.

4. Pomoć u uredima

Također, poslovni svijet može napredovati od rubnog računarstva jer novac se štedi kroz virtualne desktope, povećava se sigurnost i omogućava mobilnost. Čak nije bitna ni brzi internet, bitno je koliko blizu je priključak za njega.

5. Još je potrebno mnogo rada

Sve navedeno još je u povojima i zato treba biti strpljiv, ništa ne dolazi preko noći. Ali, uz polaganu transformaciju i prilagodbu, za nekoliko godina sve će doći na svoje.