TOP 5 najintrigantnijih podatkovnih centara u svijetu

TOP 5 najintrigantnijih podatkovnih centara u svijetu
Fotolia

Podatkovni centri čine veliko tržište, a stalna potreba za prostorom za pohranu podataka znači potrebu za velikim količinama serverskog prostora, u kojem treba pažljivo pratiti i regulirati temperaturu i procese. Iako postoje stroge smjernice unutar kojih se pohrana podataka mora odvijati, to ne znači da podatkovni centri ne mogu biti zanimljivi. Stoga vam otkrivamo pet najintrigantnijih i inovativnih podatkovnih centara u svijetu.

Hamina - Googleov podatkovni centar u Finskoj

Umjesto korištenja klima uređaja za održavanje optimalne temperature poslužitelja, ovaj podatkovni centar snabdijeva se morskom vodom iz susjedne uvale. Hladan voda se tada koristi za održavanje niske temperature poslužitelja, te se prije vračanja u more filtrira. Ovaj sustav filtriranja vrača morsku vodu na optimalnu temperaturu kako bi se izbjegao štetni učinak na okoliš kada se voda vraća u more.

Equinix-ov AM3 podatkovni centar

Ovaj podatkovni centar, koji se nalazi u AM3 znanstvenom parku u Amsterdamu, je jedan od najodrživijih centara u svijetu, te je u 2012. godini nagrađen DatacenterDynamics Green Data Centre nagradom. Centar koristi održivu tehnologiju koja se najčešće može pronaći u NASA-inim svemirskim avionima, a radi se o gorivim ćelijama koje godišnje proizvedu 800 tisuća kilovatsati struje.

Googleovi (potencijalni) plutajući podatkovni centri

Postoji mala naznaka da je kompanija 2008. godine patentirala ideju o plutajućim podatkovnim centrima. Ovakvi plutajući podatkovni centri bili bi smješteni na teglenicama, te bi vjerojatno koristili isti princip hlađenja poslužitelja koji koristi Googleov podatkovni centar u Finskoj.

Facebookov podatkovni centar smješten u švedskom gradu Lulea

Centar je smješten samo 60 kilometara od Arktičkog kruga, na kojem je izmjerena najniža temperatura od minus 41 stupnja, što znači da se hladan zrak može iskoristiti za hlađenje i održavanje temperature poslužitelja. Lulea ima uspješno riješenu proizvodnju hidro- električne energije koju je Facebook i iskoristio, a višak topline koju stvaraju serveri koristi se za grijanje poslovnih prostora.

Centar sa superračunalom u Barceloni

U Španjolskom podatkovnom centru smješteno je IBM-ovo superračunalo MareNostrum. Sam centar smješten je unutar bivše kapele poda nazivom Torre Girona na Tehničkom sveučilištu u Kataloniji. Podatkovni centar nije jedan od najmoćnijih u odnosu na podatkovne centre tehnoloških divova poput Googlea i Facebooka, ali je jedapon od najzanimljivijih i najljepših u smislu arhitekture, a sve zahvaljujući tome što je zadržan izvorni izgled kapele s kamenim prolazima i lukovima.