TOP 5 najintrigantnijih podatkovnih centara u svijetu

TOP 5 najintrigantnijih podatkovnih centara u svijetu

Foto: Fotolia

Podatkovni centri čine veliko tržište, a stalna potreba za prostorom za pohranu podataka znači potrebu za velikim količinama serverskog prostora, u kojem treba pažljivo pratiti i regulirati temperaturu i procese. Iako postoje stroge smjernice unutar kojih se pohrana podataka mora odvijati, to ne znači da podatkovni centri ne mogu biti zanimljivi. Stoga vam otkrivamo pet najintrigantnijih i inovativnih podatkovnih centara u svijetu.

Hamina – Googleov podatkovni centar u Finskoj

Umjesto korištenja klima uređaja za održavanje optimalne temperature poslužitelja, ovaj podatkovni centar snabdijeva se morskom vodom iz susjedne uvale. Hladan voda se tada koristi za održavanje niske temperature poslužitelja, te se prije vračanja u more filtrira. Ovaj sustav filtriranja vrača morsku vodu na optimalnu temperaturu kako bi se izbjegao štetni učinak na okoliš kada se voda vraća u more.

Equinix-ov AM3 podatkovni centar

Ovaj podatkovni centar, koji se nalazi u AM3 znanstvenom parku u Amsterdamu, je jedan od najodrživijih centara u svijetu, te je u 2012. godini nagrađen DatacenterDynamics Green Data Centre nagradom. Centar koristi održivu tehnologiju koja se najčešće može pronaći u NASA-inim svemirskim avionima, a radi se o gorivim ćelijama koje godišnje proizvedu 800 tisuća kilovatsati struje.

Googleovi (potencijalni) plutajući podatkovni centri

Postoji mala naznaka da je kompanija 2008. godine patentirala ideju o plutajućim podatkovnim centrima. Ovakvi plutajući podatkovni centri bili bi smješteni na teglenicama, te bi vjerojatno koristili isti princip hlađenja poslužitelja koji koristi Googleov podatkovni centar u Finskoj.

Facebookov podatkovni centar smješten u švedskom gradu Lulea

Centar je smješten samo 60 kilometara od Arktičkog kruga, na kojem je izmjerena najniža temperatura od minus 41 stupnja, što znači da se hladan zrak može iskoristiti za hlađenje i održavanje temperature poslužitelja. Lulea ima uspješno riješenu proizvodnju hidro- električne energije koju je Facebook i iskoristio, a višak topline koju stvaraju serveri koristi se za grijanje poslovnih prostora.

Centar sa superračunalom u Barceloni

U Španjolskom podatkovnom centru smješteno je IBM-ovo superračunalo MareNostrum. Sam centar smješten je unutar bivše kapele poda nazivom Torre Girona na Tehničkom sveučilištu u Kataloniji. Podatkovni centar nije jedan od najmoćnijih u odnosu na podatkovne centre tehnoloških divova poput Googlea i Facebooka, ali je jedapon od najzanimljivijih i najljepših u smislu arhitekture, a sve zahvaljujući tome što je zadržan izvorni izgled kapele s kamenim prolazima i lukovima.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.