TOP 4 Linux distribucije za gaming

TOP 4 Linux distribucije za gaming
DepositPhotos

Linux bazira svoje postojanje na “otvorenosti“ i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver, a sve što korisniku treba nalazi se online, u takozvanim “distrosima“. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za video igre.

Iako računala danas sama po sebi najčešće imaju sve što nam treba, pa nije potrebno za drivere odlaziti u "distro", svejedno postoje usluge koje su odlične same po sebi i izdvajaju Linux. A donosimo četiri najbolje "gaming distros" odrednice koje će vam olakšati igranje, kupovinu igara i interakciju s ljudima koji imaju preferencije kao vi.

SteamOS

Baziran na Debianu i posebno dizajniran za Valveov Steam, sadrži ogromnu "knjižnicu" igara, a ima i Gnome kao i mali broj svakodnevnih Linux aplikacija. No možete sami dodavati neke nove i vama potrebne ako želite. Dostupan je za 64-bitne uređaje uz minimalno 4GB RAM. I, da, uz SteamOS moguće je igrati samo Steam igre. No zato omogućava da se spojite na Windows ili OS X bez ikakvih problema, automatski se SteamOS prilagodi.

Lakka

Sličan distro kao SteamOS, ali sučelje podsjeća na ono koje je Sony koristio za PlayStation 3. Također, svemu se može pristupiti korištenjem gaming kontrolera, što je zgodan detalj. No, primarni fokus je retro gaming pa zato nudi emulatore za razne starije sustave i engine. Primjerice, riječ je o emulatorima za Nintendo, Sega Genesis, Dreamcast, N64... Iako ne dolazi s igrama, Lakka omogućava da ih se lako dodaje kroz SSH ili Samba dijeljenje.

Pop_OS!

Ovdje je fokus na gamerima, i to u smjeru da im se omogući što lakši pristup na Steam, Proton, WINE, emulatore, PlayOnLinus... Cijeli je niz mogućnosti i Pop_OS! je kreiran kako bih sve objedinio te lako distribuirao. Dizajniran je oko standardnog GNOME desktopa, ali uz pokoji dodatak. Zanimljiv je ovaj distro i iz razloga što nije namijenjen samo za gamere, već i bilo što drugo. Poanta je da izvlači maksimum po pitanju performansi čime god se bavili.

Drauger OS

Iako još uvijek mlad projekt, ovaj distro namijenjen je gamerima koji ne žele da ih se ometa, ali i da istovremeno imaju jednostavan i lak pristup svemu što žele. Drauger OS omogućava pokretanje klijenata kao Steam, PlayOnLinux ili Lutris, a uz sve nudi maksimalne performanse dok ste u igri, zato što je kreiran da ne ometa i ne troši resurse u pozadini. Ipak, s obzirom da je još u razvoju, ovaj distro može biti kompliciran za korištenje.