TOP 10 programskih jezika koje developeri žele naučiti u 2019.

TOP 10 programskih jezika koje developeri žele naučiti u 2019.
DepositPhotos

Programski jezik Go, idealan za razvoj Android aplikacija jer je načinjen od strane Googlea, u ovom je trenutku prvi na listi onih koje bi developeri voljeli naučiti. Konkretnije, riječ je o interesu od 37,2 posto, što potvrđuje da je Google pogodio postavljanjem tog programskog jezika u sferu “prvoklasnog“.

Uz njega, službeni jezici za rad s Android  i web aplikacijama su Java i C++, ali Go je ono što pomaže u mnogim detaljima. Naime, riječ je o programskom jeziku otvorenog tipa, idealnom za razvoj web aplikacija s minimalnim frameworkom, web servere, aplikacijska sučelja... Developeri tvrde da tko savlada Javascript i(li), HTML te PHP, Go će naučiti kao od šale. No, najbolje je vidjeti samu listu i postotak developera koji bi radili s pojedinim programskim jezikom, odnosno, koji bi ga voljeli naučiti.

  1. Go (37.2%)
  2. Kotlin (26.5%)
  3. Python (26.1%)
  4. TypeScript (21.6%)
  5. R (21.4%)
  6. Scala (20.9%)
  7. Swift (20.7%)
  8. Rust (17.9%)
  9. Ruby (17.8%)
  10. Haskell (15.6%)

Ali, kad se pak govori o popularnosti, što se odnosi na najprisutnije programske jezike u developerskom svijetu, na samom je vrhu JavaScript. Slijede odmah HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, i PHP. Python je pak jedan od najbrže rastućih kad se radi o popularnosti.

Kad je pak riječ o zaradi, u Sjedinjenim Američkim Državama oni developeri koji rade s  Erlan, Scala, Ocaml, Clojure, Go, Groovy i Objective-C zarađuju godišnje između 110 i 115 tisuća dolara. Na svjetskoj razini, najviše se zarađuje radom s F#. Inače, u SAD-u je prosječna plaća developera stotinu tisuća dolara, na razini cijelog svijeta je 55 tisuća dolara.

No, jasno je da će Go, Kotlin i Python polako i sigurno početi preuzimati primat u raznim kategorijama razvoja aplikacija i raznog softvera.