TOP 10 programskih jezika koje developeri žele naučiti u 2019.

TOP 10 programskih jezika koje developeri žele naučiti u 2019.

Foto: DepositPhotos

Programski jezik Go, idealan za razvoj Android aplikacija jer je načinjen od strane Googlea, u ovom je trenutku prvi na listi onih koje bi developeri voljeli naučiti. Konkretnije, riječ je o interesu od 37,2 posto, što potvrđuje da je Google pogodio postavljanjem tog programskog jezika u sferu “prvoklasnog”.

Uz njega, službeni jezici za rad s Android  i web aplikacijama su Java i C++, ali Go je ono što pomaže u mnogim detaljima. Naime, riječ je o programskom jeziku otvorenog tipa, idealnom za razvoj web aplikacija s minimalnim frameworkom, web servere, aplikacijska sučelja... Developeri tvrde da tko savlada Javascript i(li), HTML te PHP, Go će naučiti kao od šale. No, najbolje je vidjeti samu listu i postotak developera koji bi radili s pojedinim programskim jezikom, odnosno, koji bi ga voljeli naučiti.

  1. Go (37.2%)
  2. Kotlin (26.5%)
  3. Python (26.1%)
  4. TypeScript (21.6%)
  5. R (21.4%)
  6. Scala (20.9%)
  7. Swift (20.7%)
  8. Rust (17.9%)
  9. Ruby (17.8%)
  10. Haskell (15.6%)

Ali, kad se pak govori o popularnosti, što se odnosi na najprisutnije programske jezike u developerskom svijetu, na samom je vrhu JavaScript. Slijede odmah HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, i PHP. Python je pak jedan od najbrže rastućih kad se radi o popularnosti.

Kad je pak riječ o zaradi, u Sjedinjenim Američkim Državama oni developeri koji rade s  Erlan, Scala, Ocaml, Clojure, Go, Groovy i Objective-C zarađuju godišnje između 110 i 115 tisuća dolara. Na svjetskoj razini, najviše se zarađuje radom s F#. Inače, u SAD-u je prosječna plaća developera stotinu tisuća dolara, na razini cijelog svijeta je 55 tisuća dolara.

No, jasno je da će Go, Kotlin i Python polako i sigurno početi preuzimati primat u raznim kategorijama razvoja aplikacija i raznog softvera.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.