Tko je pao test iz sigurnosti

Tko je pao test iz sigurnosti
Fotolia

Posljednji veliki test antivirus sigurnosti pokazao se jako dobar za Kaspersky Internet Securities, Norton IS i BitDefender IS koji su ocijenjeni sa AAA ocjenom, to jest najvišom ocjenom što se može dobiti u tom testu.

Testirani su antivirusni programi mnogih kompanija te se test radi na principu da svaki proizvod zarađuje bodove za točno otkrivanje i sprečavanje zlonamjernih napada, ali i za isto to može izgubiti bodove. Braneći sustav i u potpunosti sprječavajući zlonamjerne programe s pokretanjem program može zaraditi tri boda.

Neutraliziranje napada nakon lansiranja i potpuno unazađivanje njegovog učinka je vrijedno dva boda, a nepotpuno uklanjanje malwarea osigurava samo jedan bod. Proizvod koji ne uspije otkriti malware ili da pokuša i ne uspije spriječiti kompromitiranje sustava gubi pet bodova. Istraživači su testirali programe sa 100 različitih stvarnih primjera prijetnji, tako da rezultati mogu varirati od 300 do 500 negativnih bodova, a kao što smo već i vidjeli sa 291 bodova,

Norton je prestigao Kaspersky za jedan bod te se našao na prvom mjestu. Na dnu su Microsoft Security Essentials i McAfee Internet Security 2013, koji su postigli 127 i 144 bodova. Gledajući pionire istraživanja, BitDefender je zapravo osvojio nedvojbeno prvo mjesto jer je otkrio svaki napad te sve od „ponuđenih“ ili obranio ili neutralizirao.

Kaspersky i Norton propustili su par, ali su zaradili više rezultate koje u potpunosti brane uređaj od gotovo svake otkrivene prijetnje. Kao i u svemu tako je i ovdje bilo negodovanja i nazivanja istraživanja neistinitim i namještenim pa se proveo još jedan, dopunski test, kojim se se dobili konačni rezultati.

Microsoft, McAfee i ESET Smart Security malo su bolje kotirali nego prvotno, sva tri antivirusna programa ocijenjena su sa AAA ocjenom, Avast! Free Antivirus 7 ocijenjen je sa AA, to jest 366 bodova, a drugi besplatni antivirusni programi koji su testirani poput AVG Anti-Virus Free 2013, dobili su C vrijednosti, zbog slabe zaštite od neistinitih prijetnji. Što se tiče McAfee-a i Microsofta, njihov popravljeni rezultat ipak nije mogao popraviti dojam onog prvog na kojem su potpuno podbacili.