Tko je najviše doprinio Linux kernelu 5.10?

Tko je najviše doprinio Linux kernelu 5.10?

Intel posljednjih nekoliko godina predvodi listu koja mjeri udio doprinosa, odnosno promjena, pri razvoju Linux Kernela. Tako nešto nije se promijenilo ni s posljednjim izvješćem, ali novitet je što se pri vrhu, kao i na vrhu, našao Huawei.

Konkretnije, LWN.net navodi da je riječ o povećem iznenađenju te da se možda s Linux Kernel 5.10 nešto itekako promijenilo na svjetskoj sceni. Naravno, razlog za tako nešto svakako leži u činjenici da Huawei ne može poslovati ni u kojem obliku s američkim kompanijama pa se u softverskom i hardverskom smislu mora okrenuti sebi samom.

Kad bismo išli dodatno u detalje, na listi se mjere doprinosi zaposlenika raznih kompanija, a najaktivniji su Intel i Huawei. Pa tako po pitanju promjena "setova" s 1434 prednjači Huawei, slijedi Intel s 1297, ističe se Red Hat s 915, Google s 848, AMD sa 698... Na listi koja prati promjene linija, Intel je prvi s 96976, Huawei slijedi s 41049, a Google je iza njih s 39160.

Razlozi za ovoliku uključenost Huaweija su u tome što se nekoliko njegovih proizvoda i usluga podosta oslanjaju na Linux. Primjerice, pametni telefoni koji su koristili Android i sad su okrenuti prema OS Harmony, zapravo su dorađeni Android baziran na Linuxu. Samim time, potrebno je konstantno dorađivati taj segment, nadopunjavati ga, poboljšavati... Otud podosta motivacije u redovima kineskog giganta.

Osim pametnih telefona, Huawei nudi Huawei Cloud usluge kako bi se natjecao s Amazon Web Services i Google Cloud, a u tom smislu potrebno je raditi na Linux kernelu. Sve s ciljem jačanja cloud infrastrukture. U konačnici, Huawei je predstavio i Linux distribuciju openEuler prošle godine, pa se treba baviti i njome. U konačnici, jasno je da će Huawei raditi još prisnije s Linux Kernelom i to nije nimalo loše, posebno jer se sve promjene jasno vide.