Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži

Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži
Fotolia

Superračunalo iz laboratorija Oak Ridge National biti će svjetski najmoćnije računalo i od nedavno sinonim za najbrži sustav za pohranu. Uz dosadašnje značajke koje su mu prskrbile titulu najmoćnijeg među računalima, poput 18.688 AMD Opteron 6274 16 CPU, 18688 Nvidia Tesla GPU K20X i 710 TB memorije, ovo superračunalo je dosadašnjih 10 PB za pohranu podataka poboljšalo na 40 PB, a  brzinu prijenosa podataka sa 240 GB/s na 1.4 TB/s.

Ova nadogradnja teška je 97 milijuna dolara, priskrbila je Titanu titulu najbržeg te laički govoreći, mogućnost pohrane cijele jedne pozamašne videoteke u puno manje vremena nego što nam zapravo treba da otvorimo folder „My Videos“.

Ovakva super računala koriste se u različitim analitičkim procesima poput predviđanja vremena, vremenskih neprilika, te analitici i predviđanju procesa. Bez tako velike procesorske snage ne bi bilo moguće doći relativno brzo do matematičkih modela koji će dati znanstvenicima prilike da ono što se događa u prirodi zaista i objasne i omoguće njihovo predviđanje.