Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži

Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži

Foto: Fotolia

Superračunalo iz laboratorija Oak Ridge National biti će svjetski najmoćnije računalo i od nedavno sinonim za najbrži sustav za pohranu. Uz dosadašnje značajke koje su mu prskrbile titulu najmoćnijeg među računalima, poput 18.688 AMD Opteron 6274 16 CPU, 18688 Nvidia Tesla GPU K20X i 710 TB memorije, ovo superračunalo je dosadašnjih 10 PB za pohranu podataka poboljšalo na 40 PB, a  brzinu prijenosa podataka sa 240 GB/s na 1.4 TB/s.

Ova nadogradnja teška je 97 milijuna dolara, priskrbila je Titanu titulu najbržeg te laički govoreći, mogućnost pohrane cijele jedne pozamašne videoteke u puno manje vremena nego što nam zapravo treba da otvorimo folder „My Videos“.

Ovakva super računala koriste se u različitim analitičkim procesima poput predviđanja vremena, vremenskih neprilika, te analitici i predviđanju procesa. Bez tako velike procesorske snage ne bi bilo moguće doći relativno brzo do matematičkih modela koji će dati znanstvenicima prilike da ono što se događa u prirodi zaista i objasne i omoguće njihovo predviđanje.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.