Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži

Titan superračunalo - najmoćniji i najbrži

Foto: Fotolia

Superračunalo iz laboratorija Oak Ridge National biti će svjetski najmoćnije računalo i od nedavno sinonim za najbrži sustav za pohranu. Uz dosadašnje značajke koje su mu prskrbile titulu najmoćnijeg među računalima, poput 18.688 AMD Opteron 6274 16 CPU, 18688 Nvidia Tesla GPU K20X i 710 TB memorije, ovo superračunalo je dosadašnjih 10 PB za pohranu podataka poboljšalo na 40 PB, a  brzinu prijenosa podataka sa 240 GB/s na 1.4 TB/s.

Ova nadogradnja teška je 97 milijuna dolara, priskrbila je Titanu titulu najbržeg te laički govoreći, mogućnost pohrane cijele jedne pozamašne videoteke u puno manje vremena nego što nam zapravo treba da otvorimo folder „My Videos“.

Ovakva super računala koriste se u različitim analitičkim procesima poput predviđanja vremena, vremenskih neprilika, te analitici i predviđanju procesa. Bez tako velike procesorske snage ne bi bilo moguće doći relativno brzo do matematičkih modela koji će dati znanstvenicima prilike da ono što se događa u prirodi zaista i objasne i omoguće njihovo predviđanje.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.