Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Odabrana su tri pobjednička tima, po jedan iz svake zemlje, te ukupni regionalni pobjednik. Pobjednički tim iz Hrvatske čine Karlo Hercigonja, Ivan Ratković i Nikola Benazić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Slovensku pobjedničku ekipu čine Urban Aravs, Jernej Štremfelj i Tina Vindiš s Fakulteta za elektrotehniku iz Ljubljane, dok su pobjednici iz Srbije Uroš Rakonjac, Petar Kovačević i Dejan Bogdanović s Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Regionalni pobjednik natjecanja je tim iz Hrvatske.

Natjecanje je otvoreno početkom travnja teorijskim dijelom radionice u sklopu kojeg su sveučilišni predavači s fakulteta iz Zagreba, Beograda i Ljubljane održali predavanja koja nisu obuhvaćena nastavnim kurikulumom. U sljedećoj su fazi studentski timovi riješili zadatak kojim su se najbolja dva tima u zemlji kvalificirala za regionalnu završnicu u Zagrebu. U sklopu završnice natjecanja finalisti su predstavljali rješenje dodatnog dijela zadatka. Svaki je tim imao 10 minuta na raspolaganju za prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja članova žirija.

„Ovo je natjecanje odličan primjer sinergije fakulteta, studenata i gospodarstva. Siemens želi podržati projekte koji potiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera s ovog područja jer smo i sami strateški usmjereni na područja automatizacije i digitalizacije, koja su i bila okosnica ovog natjecanja“, izjavila je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar prilikom dodjele nagrada.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.