Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Odabrana su tri pobjednička tima, po jedan iz svake zemlje, te ukupni regionalni pobjednik. Pobjednički tim iz Hrvatske čine Karlo Hercigonja, Ivan Ratković i Nikola Benazić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Slovensku pobjedničku ekipu čine Urban Aravs, Jernej Štremfelj i Tina Vindiš s Fakulteta za elektrotehniku iz Ljubljane, dok su pobjednici iz Srbije Uroš Rakonjac, Petar Kovačević i Dejan Bogdanović s Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Regionalni pobjednik natjecanja je tim iz Hrvatske.

Natjecanje je otvoreno početkom travnja teorijskim dijelom radionice u sklopu kojeg su sveučilišni predavači s fakulteta iz Zagreba, Beograda i Ljubljane održali predavanja koja nisu obuhvaćena nastavnim kurikulumom. U sljedećoj su fazi studentski timovi riješili zadatak kojim su se najbolja dva tima u zemlji kvalificirala za regionalnu završnicu u Zagrebu. U sklopu završnice natjecanja finalisti su predstavljali rješenje dodatnog dijela zadatka. Svaki je tim imao 10 minuta na raspolaganju za prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja članova žirija.

„Ovo je natjecanje odličan primjer sinergije fakulteta, studenata i gospodarstva. Siemens želi podržati projekte koji potiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera s ovog područja jer smo i sami strateški usmjereni na područja automatizacije i digitalizacije, koja su i bila okosnica ovog natjecanja“, izjavila je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar prilikom dodjele nagrada.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.