Tesla softverskim ažuriranjem omogućila svojim vozilima prepoznavanje znakova za brzinu

Tesla softverskim ažuriranjem omogućila svojim vozilima prepoznavanje znakova za brzinu
Pixabay

Tesla uvodi zanimljivo poboljšanje za svoja vozila, autopilot sustav koji može detektirati znakova ograničenja brzine kamerama te na taj način upozoriti vozača ako ide prebrzo.

Softversko poboljšanje uskoro će biti dostupno za sva Tesla vozila i neće se odnositi isključivo na prometne znakove, već i na semafore. Dakle, veliki iskorak u budućnost, gdje više situacija neće ovisiti o tome koliko je vozač koncentriran, brzoplet, marljiv ili nemarljiv. Automobil će obavljati podosta posla za njega i na vozaču je poslušati upozorenja ili ih ignorirati.

Za vjerovati je da će, kad ovako nešto postane standard, zakoni biti prilagođeni u tom smjeru. Jer, ako vozač dobije upozorenje da je crveno na semaforu i ignorira to, znači da je učinio nešto s apsolutnim predumišljajem. Isto vrijedi i za ignoriranje ograničenja brzine ili drugih prometnih znakova. Samim time, Tesla se već sad pozicionirala kao lider u poboljšanju prometne sigurnosti te će konkurencija morati nekako pokušati dostići tako nešto.

Razvoj ovog softvera i općenito poboljšanja u ovom smjeru počela su još 2018. i slavodobitno su najavljena od strane Elona Muska. No, do travnja ove godine nije se znalo hoće li sve skupa zaživjeti uskoro ili ne, dok se nije pojavila beta verzija za najnovije modele Teslinih automobila.

Ono što se nije ostvarilo, unatoč Muskovim obećanjima, jest potpuno autonomno vozilo do kraja godine. Izgledno je da se to nikako neće ispuniti kroz posljednje mjesece 2020., ali dogodine bi moglo. Samo, sve to će koštati one koji imaju namjeru koristiti takvo poboljšanje. Naime, ta "dodatna oprema" košta 7000 američkih dolara.

Nije malo, ali za one koji voze Tesla automobile, ne bi trebalo biti ni puno. Posebno ako se zna koliko vozač dobiva zauzvrat. Još ako je isti taj vozač podosta za volanom, plus je još veći!