Televizijska i produkcijska očekivanja i planovi pokazani na NEM-u u Zagrebu

Televizijska i produkcijska očekivanja i planovi pokazani na NEM-u u Zagrebu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Na najvećm događaju koji pokriva televiziju, produkciju NEM-a Zagreb u središtu pozornosti bile su neke od najprepoznatljivijih svjetskih produkcijskih kuća. BBC Studios i CBS Studios International predstavili su svoje najnovije sadržaje na ekskluzivnim screeninzima.

BBC Studios pružio je uvid u svoju najnoviju seriju „Sanditon“, inspiriranu nedovršenim romanom Jane Austen. Osim u ekskluzivnom screeningu, sudionici su uživali i u razgovoru s glumcima Krisom Marshallom i Rose Williams.

„U ovoj adaptaciji Austenina djela prisutan je određen element modernizma. Današnjoj publici ono će zbog toga biti privlačnije. Također, nijedan od setova nije izgrađen u studiju kako bi se postigla autentičnost“, kazao je Kris Marshall.

„Teme koje Austen obrađuje i dandanas su važne. Tu je riječ ponajprije o mjestu žene u društvu i u obitelji. U adaptaciji Andrewa Daviesa Charlotte je predstavljena kao jedna snažna mlada žena. Meni je važno da gledatelji vide snažan ženski lik te da shvate da nije riječ o nečemu novom“, dodala je Rose Williams.

CBS Studios International predstavio je svoju novu seriju „The Moodys“ i probudio blagdanske osjećaje uz pomoć ekscentrične obitelji Moody i njihove želje za savršenim Božićem.

Nakon prikazivanja Keshetove dramske serije „The Trial of Christine Keeler“ Keren Shahar, izvršna direktorica distribucije u Keshet Internationalu, podijelila je svoje iskustvo televizijskih ekranizacija stvarnih priča: „Kad prikazujete stvarne ljude, imate dodatnu odgovornost. Kako bismo ovu priču ispričali kako i doliči, u produkciju smo morali uključiti pretežno žene. Ovom projektu privukla nas je upravo mogućnost da priču ispričamo kroz Christinine oči.“

Harold Gronenthal, izvršni potpredsjednik programa i marketinga u AMC Networksu, podijelio je svoje stručno mišljenje o prilagođavanju promjenjivoj potražnji u pogledu TV sadržaja: „Ovu industriju otpočetka karakterizira neprestana promjena i AMC je rezultat tih transformacija. Tehnologija i publika neće se prestati mijenjati. Najvažnija je promjena ta da gledatelji sve više mogu sami birati što će gledati. AMC se iz filmskog kanala transformirao u kanal koji producira serije, a onda i u kanal koji i producira i posjeduje serije.“

Gabrielle Tana, producentica nominirana za Oscar i nagradu BAFTA te suosnivačica produkcijske kuće Magnolia Mae Films, naglasila je kako budućnost nezavisne filmske industrije ovisi o publici: „Bez obzira na sve ostale promjene u filmskoj industriji, standardi i kvaliteta nisu se i ne bi se smjeli promijeniti. Streaming platforme podupiru nove glasove i održavaju industriju živom i kompetitivnom. Više nije riječ samo o kinoiskustvu nego i o audiovizualnom iskustvu. Kad samostalno snimate film, ne znate hoće li biti distribuiran ili neće. Kod nezavisnih filmova kvaliteta je uvelike važnija od studija i distributera.“

Jedno od ključnih pitanja tijekom drugog dana NEM-a Zagreb ticalo se otkrivanja projekata s velikim lokalnim potencijalom i međunarodnom ambicijom. Na panelu „Neengleski sadržaj na globalnoj pozornici“ izraelski yes Studios najavio je treću sezonu svoje uspješne serije „Fauda“. Premijerno će biti prikazana tijekom prosinca, a na Netflix dolazi 2020.

O neengleskom sadržaju na globalnoj pozornici, popularnosti nordijskih TV projekata i uspjehu grčke produkcije raspravljali su i iznosili svoja mišljenja iskusni profesionalci. Fokus je bio i na globalnoj produkciji u balkanskoj regiji te na uočavanju lokalnog sadržaja s globalnim potencijalom.

Još iz kategorije

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

20.01.2020. komentiraj

Nova aplikacija pod imenom CityBook koja treba postati univerzalni digitalni vodič za gradove dolazi iz Booking.com-a.  Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu savršeno kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

18.01.2020. komentiraj

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

18.01.2020. komentiraj

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a nešto sporije prate je društvene promjene, što se može vidjeti iz podatka da iza većine odobrenih patenata diljem svijeta i dalje svoje muškarci. Dakle, žene još uvijek nisu dovoljno prisutne u tehnološkom svijetu, odnosno, ne stoje u dovoljnoj mjeri iza izuma.