Telekomunikacijskim kompanijama NSA plaća milijune dolara

Telekomunikacijskim kompanijama NSA plaća milijune dolara
Fotolia

Čini se da je ove godine NSA postala glavna medijska zvijezda a natpisi o aktivnostima te agencije za sigurnost ne jenjavaju. Ovih dana objavljena je vijest da NSA plaća telekomunikacijskim tvrtkama stotine milijuna dolara za pristup njihovim mrežama.

Mnogi bi od nas samo odmahnuli rukama i rekli da to nije ništa čudno. Sve je to ionako poznato samo što nije do sada javno objavljeno, kažu mnogi poznati analitičari. Smatraju da će se sada obznaniti mnogi podaci koji su bili stroga tajna i kako će građani dobiti u uvid kako se „njuškalo“ po njihovim privatnim porukama.

Filtriraju se poruke, e-mailovi, telefonski razgovori i to sve u cilju borbe protiv terorizma. Svaka sumnjiva akcija se pomno proučava, a telekomunikacijske tvrtke su tu da pomognu NSA podacima kojima raspolažu.

NSA preko projekta NSA's Corporate Partner Access Project plaća telekomunikacijskim kompanijama vrlo izdašne svote novaca, pa je tako za ovu godinu namijenjen budžet od 278 milijuna dolara. To je vrlo izdašan budžet, no novac ne predstavlja problem kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Sve se to pravda brigom za sigurnost i da je najvažnije spriječiti bilo kakve neželjene posljedice koje bi se mogle dogoditi na tlu SAD-a.