Tehnološki pružatelji usluga planiraju još snažnije investirati u umjetnu inteligenciju

Tehnološki pružatelji usluga planiraju još snažnije investirati u umjetnu inteligenciju
DepositPhotos / Ilustracija

Organizacije koje se bave tehnologijom i posluživanje usluga vezanih uz nju kroz iduće bi dvije godine mogli uložiti milijun ili više američkih dolara u razvoj umjetne inteligencije, odnosno, tehnologija koje se vežu uz nju.

Konkretnije, Gartner navodi da se radi o trećini organizacija koje su spremne potrošiti minimalno milijun dolara na umjetnu inteligenciju kroz iduće dvije godine. A da je riječ o hit-tehnologiji, potvrđuje podatak da je njih 87 posto vidi kao područje u koje treba ulagati i koje će doživjeti uzlet u smislu ulaganja kroz dvije i više godina.

"Evolucija ove tehnologije odvija se iznimno brzi i ostavit će utjecaj na svaku industriju. Tehnološke organizacije stoga ulažu više u nju jer svjesni su potencijala, ne samo u smislu pristupa kritičnim podacima, kojima bi poboljšali produktivnost, već i kako bi kreirali nove proizvode, usluge te proširili bazu korisnika i generirali nove prihode. A uz ulaganja koja se očekuju, razvoj umjetne inteligencije bi trebao ispuniti očekivanja", tvrde u Gartneru.

Kad se usporedi umjetnu inteligenciju s drugim nadolazećim tehnologijama, kao cloud i Internet stvari (IoT), na drugom je mjestu po očekivanim ulaganjima. Ukupno, od svih ispitanih, prosjek potrošnje kroz dvije godine iznosi 679.000 dolara.

Manji broj ispitanih je prijavio investiciju nižu od 250.000 dolara za tehnologije vezane uz umjetnu inteligenciju. Njih nešto više od pola prijavilo je pojačanu prilagodbu korisnika na AI proizvode i usluge, a njih 41 posto tvrdi da je razvoj umjetne inteligencije u razvoju ili se tek krenulo s prilagodbom.

Kao glavna prepreka za više ulaganja većina lidera organizacija ističe "tehnološku nezrelost", što bi značilo da industrije još uvijek nisu dovoljno spremne za ono što im umjetna inteligencija može ponuditi. No, kroz dvije godine to bi se moglo promijeniti na bitno bolje.