Tehnološki napredak dovodi „stare“ poslove u rizik

Tehnološki napredak dovodi „stare“ poslove u rizik
Fotolia

Prema Bruegelu, utjecaj novih tehnologija na stara područja zapošljavanja dugoročno če postajat sve važniji. Nove tehnologije već su oblikovale radnička tržišta u prošlosti, a to će nastaviti i u budućnosti, posebice u Europi.

Bruegel definira informatizaciju kao posao koji je „potencijalno moguće automatizirati u nedefiniranom vremenskom intervalu, možda jedno ili dva desetljeća“ te su napravili pretpostavku kolike su šanse da se to dogodi u Europskoj Uniji.

Tehnološki napredak najviše prijeti industrijama nižih vještina, a ponajviše se to odnosi na zadaće koje se obavljaju u sektoru usluga koje su posebno ugrožene automatizacijom. Kao rezultat, zemlje na periferiji Europske Unije najugroženije su procesom informatizacije, s obzirom da će informatizacija najviše pogoditi sektore usluga nižih vještina i slabo plaćenih poslova.

No, moguće da se ovaj scenarij i ne ostvari jer je činjenica da su periferijalna tržišta Europske Unije uvijek bila sporija u usvajanju novih tehnologija, za razliku od naprednije i manje rezične jezgre Europe.

Izvor: Statista