Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Razumijevanje moderne i brze tehnologije dosad je često, barem u Hrvatskoj, bilo pomalo na granici sa znanstvenom fantastikom. Virtualna dijagnostika, medicinski dronovi koji dostavljaju opremu za udaljena područja, operacije na daljinu, vozila koja međusobno komuniciraju da izbjegnu sudare, pametni gradovi  u kojima se semafori automatski prilagođavaju stanju na prometnicama, pametne farme na kojima se upravlja pomoću mobilnih aplikacija, automatizirani strojevi u tvornicama, lukama i brodogradilištima, umjetna inteligencija, superbrza računala.

U posljednja dva mjeseca svjedočimo malim, ali za naše društvo iznimno važnim tehnološki uvjetovanim aktivnostima. Virtualna dijagnostika u vidu chatbota Andrija pomaže liječnicima u trijaži i upućuje na potencijalno oboljele pacijente, uvodi se ubrzana obrada podataka prikupljenih kroz virtualne razgovore. Dronovi ubrzano snimaju stanje na zgradama porušenim nakon potresa u Zagrebu. Djeca imaju online školovanje, s nastavnicima i profesorima kontaktiraju putem društvenih mreža, online platformi. Studenti slušaju online predavanja. Uredi se sele u virtualni prostor, održavaju se virtualni sastanci u kompanijama i na najvišim političkim razinama u europskim institucijama, televizijski intervjui se vode virtualno. Online kupovina postaje svakodnevica, ugostitelji organiziraju online dostavu, a mali poljoprivrednici počinju plasirati svoje proizvode putem online prodaje. U virtualni prostor sele se kazališne predstave, koncerti, animacija djece. Ubrzavaju se administrativni procesi - preferira se online predaja zahtjeva za dobivanje potpora i kredita, izdaju se e-propusnice za međugradska putovanja.

Najvažnije od svega, sve ovo postaje vrlo brzo postaje normalno i uobičajeno jer nam pomaže da radimo, da učimo, da obavljamo svakodnevne aktivnosti, da se osjećamo povezani, da se osjećamo sigurni, da ne odustajemo.

Svijet se danas uistinu mijenja, mijenja se zbog razloga koji nismo mogli niti zamisliti i mijenja se u smjeru koji nam je još uvijek nepoznat. Zato je danas, više nego ikad, važno znati da se možemo osloniti na tehnologiju koja nam pomaže u našem svakodnevnom životu. Nove okolnosti pokazale su nam koliko tehnologija još može dodatno učiniti naš život kvalitetnijim. Tehnologija donosi pametne strojeve u tvornicama pa da se u vrijeme zdravstvenih kriza ne obustavlja proizvodnja tamo gdje postoji potreba za proizvodima, a vodi briga o radnicima. Omogućava pametne aplikacije za upravljanje poljoprivrednim farmama i uspostavu cijelog logističkog lanca praćenja potrebe za pojedinim proizvodima na tržnicama, u velikim centrima, malim dućanima. Bolju povezanost virtualne trijaže s virtualnom dijagnostikom. Virtualno praćenje stanja pacijenata 24 sata na dan. Uštede u vremenu kad se moramo baviti administracijom. Pristup informacijama koje su nam potrebne u kriznim vremenima.

Tehnologija nas povezuje, a povezani smo sigurni. To nam je danas potrebnije više nego ikad.