Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Razumijevanje moderne i brze tehnologije dosad je često, barem u Hrvatskoj, bilo pomalo na granici sa znanstvenom fantastikom. Virtualna dijagnostika, medicinski dronovi koji dostavljaju opremu za udaljena područja, operacije na daljinu, vozila koja međusobno komuniciraju da izbjegnu sudare, pametni gradovi  u kojima se semafori automatski prilagođavaju stanju na prometnicama, pametne farme na kojima se upravlja pomoću mobilnih aplikacija, automatizirani strojevi u tvornicama, lukama i brodogradilištima, umjetna inteligencija, superbrza računala.

U posljednja dva mjeseca svjedočimo malim, ali za naše društvo iznimno važnim tehnološki uvjetovanim aktivnostima. Virtualna dijagnostika u vidu chatbota Andrija pomaže liječnicima u trijaži i upućuje na potencijalno oboljele pacijente, uvodi se ubrzana obrada podataka prikupljenih kroz virtualne razgovore. Dronovi ubrzano snimaju stanje na zgradama porušenim nakon potresa u Zagrebu. Djeca imaju online školovanje, s nastavnicima i profesorima kontaktiraju putem društvenih mreža, online platformi. Studenti slušaju online predavanja. Uredi se sele u virtualni prostor, održavaju se virtualni sastanci u kompanijama i na najvišim političkim razinama u europskim institucijama, televizijski intervjui se vode virtualno. Online kupovina postaje svakodnevica, ugostitelji organiziraju online dostavu, a mali poljoprivrednici počinju plasirati svoje proizvode putem online prodaje. U virtualni prostor sele se kazališne predstave, koncerti, animacija djece. Ubrzavaju se administrativni procesi – preferira se online predaja zahtjeva za dobivanje potpora i kredita, izdaju se e-propusnice za međugradska putovanja.

Najvažnije od svega, sve ovo postaje vrlo brzo postaje normalno i uobičajeno jer nam pomaže da radimo, da učimo, da obavljamo svakodnevne aktivnosti, da se osjećamo povezani, da se osjećamo sigurni, da ne odustajemo.

Svijet se danas uistinu mijenja, mijenja se zbog razloga koji nismo mogli niti zamisliti i mijenja se u smjeru koji nam je još uvijek nepoznat. Zato je danas, više nego ikad, važno znati da se možemo osloniti na tehnologiju koja nam pomaže u našem svakodnevnom životu. Nove okolnosti pokazale su nam koliko tehnologija još može dodatno učiniti naš život kvalitetnijim. Tehnologija donosi pametne strojeve u tvornicama pa da se u vrijeme zdravstvenih kriza ne obustavlja proizvodnja tamo gdje postoji potreba za proizvodima, a vodi briga o radnicima. Omogućava pametne aplikacije za upravljanje poljoprivrednim farmama i uspostavu cijelog logističkog lanca praćenja potrebe za pojedinim proizvodima na tržnicama, u velikim centrima, malim dućanima. Bolju povezanost virtualne trijaže s virtualnom dijagnostikom. Virtualno praćenje stanja pacijenata 24 sata na dan. Uštede u vremenu kad se moramo baviti administracijom. Pristup informacijama koje su nam potrebne u kriznim vremenima.

Tehnologija nas povezuje, a povezani smo sigurni. To nam je danas potrebnije više nego ikad.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

24.11.2020. komentiraj

Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisao je natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Upravljanje gradom, za akademsku godinu 2020./2021., a otvoren je do kraja godine. Studij koji polaznicima omogućava stjecanje konkurentnih i primjenjivih znanja i vještina koji su potrebni gradovima kako bi se bolje nosili s razvojnim izazovima traje četiri semestra, a polaznici završetkom studija stječu akademski naziv specijalista za upravljanje gradom. Rok za podnošenje prijava je 31. prosinca 2020.

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

23.11.2020. komentiraj

Samsung se posljednjih pet godina bavi holografskom 3D tehnologijom za mobilne uređaje, ali iako je najavljivana još na Galaxy S7 modelima, nikad nije zaživjela. No, čini se da bi uskoro mogla zaživjeti u punom smislu i donijeti toliko bitnu prevagu za korejskog giganta.

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

23.11.2020. komentiraj

U Zagrebu je predstavljen projekt “Elements of AI”, najbolji tečaj računalnih znanosti na svijetu koji polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti. Svjetski mediji i stručnjaci svrstavaju “Elements of AI” ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a.