Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Tehnologija nas povezuje danas više nego ikad

Razumijevanje moderne i brze tehnologije dosad je često, barem u Hrvatskoj, bilo pomalo na granici sa znanstvenom fantastikom. Virtualna dijagnostika, medicinski dronovi koji dostavljaju opremu za udaljena područja, operacije na daljinu, vozila koja međusobno komuniciraju da izbjegnu sudare, pametni gradovi  u kojima se semafori automatski prilagođavaju stanju na prometnicama, pametne farme na kojima se upravlja pomoću mobilnih aplikacija, automatizirani strojevi u tvornicama, lukama i brodogradilištima, umjetna inteligencija, superbrza računala.

U posljednja dva mjeseca svjedočimo malim, ali za naše društvo iznimno važnim tehnološki uvjetovanim aktivnostima. Virtualna dijagnostika u vidu chatbota Andrija pomaže liječnicima u trijaži i upućuje na potencijalno oboljele pacijente, uvodi se ubrzana obrada podataka prikupljenih kroz virtualne razgovore. Dronovi ubrzano snimaju stanje na zgradama porušenim nakon potresa u Zagrebu. Djeca imaju online školovanje, s nastavnicima i profesorima kontaktiraju putem društvenih mreža, online platformi. Studenti slušaju online predavanja. Uredi se sele u virtualni prostor, održavaju se virtualni sastanci u kompanijama i na najvišim političkim razinama u europskim institucijama, televizijski intervjui se vode virtualno. Online kupovina postaje svakodnevica, ugostitelji organiziraju online dostavu, a mali poljoprivrednici počinju plasirati svoje proizvode putem online prodaje. U virtualni prostor sele se kazališne predstave, koncerti, animacija djece. Ubrzavaju se administrativni procesi – preferira se online predaja zahtjeva za dobivanje potpora i kredita, izdaju se e-propusnice za međugradska putovanja.

Najvažnije od svega, sve ovo postaje vrlo brzo postaje normalno i uobičajeno jer nam pomaže da radimo, da učimo, da obavljamo svakodnevne aktivnosti, da se osjećamo povezani, da se osjećamo sigurni, da ne odustajemo.

Svijet se danas uistinu mijenja, mijenja se zbog razloga koji nismo mogli niti zamisliti i mijenja se u smjeru koji nam je još uvijek nepoznat. Zato je danas, više nego ikad, važno znati da se možemo osloniti na tehnologiju koja nam pomaže u našem svakodnevnom životu. Nove okolnosti pokazale su nam koliko tehnologija još može dodatno učiniti naš život kvalitetnijim. Tehnologija donosi pametne strojeve u tvornicama pa da se u vrijeme zdravstvenih kriza ne obustavlja proizvodnja tamo gdje postoji potreba za proizvodima, a vodi briga o radnicima. Omogućava pametne aplikacije za upravljanje poljoprivrednim farmama i uspostavu cijelog logističkog lanca praćenja potrebe za pojedinim proizvodima na tržnicama, u velikim centrima, malim dućanima. Bolju povezanost virtualne trijaže s virtualnom dijagnostikom. Virtualno praćenje stanja pacijenata 24 sata na dan. Uštede u vremenu kad se moramo baviti administracijom. Pristup informacijama koje su nam potrebne u kriznim vremenima.

Tehnologija nas povezuje, a povezani smo sigurni. To nam je danas potrebnije više nego ikad.

Još iz kategorije

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

10.07.2020. komentiraj

Atos je objavio pobjednike međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge. S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto.

Tedeschi i Stanković u „one on one“ na Weekend Media Festivalu

Tedeschi i Stanković u „one on one“ na Weekend Media Festivalu

10.07.2020. komentiraj

Najveći regionalni festival komunikacijske industrije Weekend Media Festival ove će godine u Rovinju od 24. do 27. rujna ugostiti Emila Tedeschija, osnivača i vlasnika Atlantic Grupe. Tedeschija će na Weekendu intervjuirati Ivan Stanković, u svom poznatom „one on one“ formatu.

Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku

Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku

10.07.2020. komentiraj

Projekt koji trajao nekoliko godina završen je upravo u ovoj krizi i rezultirao je stvaranjem Sveučilišta Algebra, potvrđuje za ICTbusiness.info Hrvoje Balen suosnivač i član Uprave Algebre. Prema njegovim riječima, krajem prošle i početkom ove godine uspješno je završen prvi dio postupka inicijalne akreditacije programa i institucije koju su proveli isključivo inozemni stručnjaci imenovani od regulatora – hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje.