Tablet uređaji sustižu osobna računala po broju isporuka

Tablet uređaji sustižu osobna računala po broju isporuka
Fotolia

Prema podacima IDC-a, nakon što su pametni telefoni premašili broj standardnih mobilnih uređaja, sada se i tablet uređaji ubrzano primiču broju isporučenih PC računala na globalnoj razini.

Očekuje se da će isporuka tablet uređaja premašiti ukupnu isporuku osobnih računala u četvrtom kvartalu 2013. godine. Isporuka osobnih računala i dalje će biti veća kroz cijelu godinu, no to će se kako navodi IDC, promijeniti do kraja 2015. godine.

Prema IDC-u, u 2013. godini biti će isporučeno 227,3 milijuna tablet uređaja, dok će osobnih računala biti isporučeno 315,3 milijuna, od čega je 180,9 milijuna prijenosnih računala. Te je isto tako širom svijeta isporučeno preko 1 milijarde pametnih telefona.

Do 2017 godine broj isporučenih tablet uređaja će narasti na 406,8 milijuna što čini 16,5 posto tržišta, dok će isporuka osobnih računala blago rasti na 319 milijuna primjeraka te će činiti 13 posto tržišta. Pametni telefoni će i dalje dominirati po broju isporuka koji će doseći 1,7 milijardi uređaja, te će činiti 70, 5 posto tržišta.

Sveukupno tržište koje uključuje računala, smartphone i tablet uređaje će u 2013 godini rasti za 27,8 posto u odnosu na prethodnu 2012 godinu kada je ostvaren rast od 30 posto. No, ovaj rast generirat će smartphone i tablet uređaji, pošto će broj isporučenih računala pasti za 10 posto. Iako tablet uređaji dobivaju na popularnosti, pametni telefoni će i dalje dominirati u budućnosti, te se predviđa da će smartphone uređaji u 2015 godini ostvariti 1,4 milijarde isporučenih uređaja, i zauzeti udio od 69 posto ukupnog tržišta.

Megha Saini, analitičarka IDC-a, navodi kako se u vrijeme kada tržišta smartphone i tablet uređaja pokazuju znakove zasićenja, pojavljuje niži cjenovni razred uređaja koji bi trebao ponovno pogurati tržišta. Moglo bi se reći da je Apple propustio predstaviti uistinu pravi nisko budžetni uređaj kada je ovog tjedna predstavljao novi iPhone 5C. Iako cijena od 99 dolara uz dvogodišnji ugovor zvuči malo i jeftino, sami otključani uređaj bez ugovorne obveze po cijeni od 600 dolara nije nimalo jeftin niti cijenom prihvatljiv za tržišta koja su tek u nastajanju.