Svjetsko tržište procesora pod novim pritiscima

Svjetsko tržište procesora pod novim pritiscima
Fotolia

Prihodi svjetske industrije poluvodiča smanjeni su za 2,2% u odnosu na prethodnu godinu na 295 milijarde dolara, pokazuju najnoviji podaci IDC-a. Industrija bilježi usporavanje u drugoj polovici 2012 zbog slabe osobne potrošnje i kupnje računala, mobilnih telefona i uređaja za digitalnu televiziju (DTV), te u industrijskim i drugim tržišnim segmentima.

Europska ekonomska kriza i usporavanje u Kini je također imao utjecaj na globalne potražnje, dok mlako lansiranje Windows 8 nije dalo poticaja povećanju osobnih računala i donijelo preokret koji bio vidljiv već tijekom prošle godine.

U međuvremenu, tvrde analitičari dobavljači iz Kine i dalje vrše pritisak na prosječne prodajne cijene, što ima snažan utjecaj na pad ukupnih prihoda ove industrije. IDC očekuje da će tržište ipak ove godine oporaviti i daće ove godine biti zabilježen rast od 3,5 posto.

Samo 17 tvrtki s prihodima od milijardu ili više, raslo je prošle godine po stopi iznad 5 psoto. Među 25 najvećih tvrtki obuhvaćenih u IDC-ovoj analizi, samo sedam imalo je pozitivan rast, uključujući Qualcomm, Broadcom, NXP, NVIDIA, MediaTek, Apple i Sharp elektroniku. Tvrtka AllWinner, proizvođač procesora za tablet računala bila je najbrže rastuća tvrtka u 2012.

Najveći svjetski proizvođač očekivano je bio Intel koji je prošle godine zabilježio pad ukupnih prihoda za 3 posto na 50 milijardi dolara prije svega zbog manjka potražnje na tržištu osobnih računala i to prije svega desktopa i prijenosnika.