Svjetska zdravstvena organizacija izrađuje koronavirus aplikaciju za iOS i Android

Svjetska zdravstvena organizacija izrađuje koronavirus aplikaciju za iOS i Android
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa ne jenjava, situacija u svijetu sve je paničnija i histeričnija pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži razne načine kako joj stati na kraj. Dok to ne uspije, olakšava krizu koliko može, a jedan od planova jest aplikacija koja bi ljude upućivala na sve bitne informacije o koronavirusu.

Dakle, od simptoma, načina kako spriječiti širenje zaraze, aktualno stanje u cijelom svijetu, kao i stanje vezano uz pronalazak cjepiva te općenito tretmana kojima se može doskočiti zarazi. Još uvijek nije potpuno službeno, ali plan je aplikaciju nazvati "WHO MyHealth". Na njoj se radi s nekim od velikana u tehnološkoj industriji.

Primjerice, u prvom redu to je WhatsApp, s kojim postoji suradnja u smislu objave najvažnijih informacija. Ali, na taj način postoji i suradnja s drugim kompanijama koje su ujedno i platforme kojima ljudi komuniciraju ili se povezuju. No, WhatsApp bi trebao pružiti nešto više u smislu tehnološkog segmenta, odnosno, plasmana aplikacije "na tržište".

Samo, bilo bi potpuno besmisleno na nečem toliko bitnom za cijeli svijet, raditi isključivo s jednim partnerom. Ne, WHO je kroz "WHO COVID App Collective" odlučio otvoriti vrata svima koji misle da mogu nekako pomoći u razvoju aplikacije, u smislu da ona bude uistinu relevantna i pomogne ljudima u ovim trenucima.

Što se tiče same funkcionalnosti aplikacije, trenutno je najveći izazov "postaviti je na noge", da bude stabilna, da radi na Android i iOS operativnim sustavima, da se nadopunjava i radi bez osjetnih grešaka. Također, zasad "oponaša" što WhatsAppov bot već radi - skuplja i prosljeđuje bitne informacije u virusu.

Ali, konačni cilj je da aplikacija bude lokalizirana, pa da u Hrvatskoj "izbacuje" informacije vezane uz Hrvatsku, u Italiji za Italiju itd. To je malo veći izazov, ali kroz kolektiv u kojem mogu sudjelovati apsolutno svi pa time i pomoći, možda bismo kroz travanj mogli svjedočiti prvim verzijama dostupnima za preuzimanje.