Svih TOP 500 superračunala na svijetu radi na Linuxu

Svih TOP 500 superračunala na svijetu radi na Linuxu

Posljednja ljestvica TOP500 najbržih i najmoćnijih super računala na svijetu pokazala je ono što smo već znali, a to je da Linux i dalje vlada na tom tržištu. No, dok je možda u prošlosti ostavljao prostor za neke druge operativne sustave, sad čini sto posto udjela pa se slobodno može reći i da je Linux „najbrži operativni sustav“ na svijetu.

Otkako se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla jer se pokazao kao izrazito efikasan operativni sustav u radu tako moćnih računala, koja zahtijevaju mnogo energije i moći da bi radila na željeni način. Posljednji koji su odolijevali naletima Linuxa bila su dva super računala iz Kine, a radila su uz IBM-ov AIX, ispala su iz društva TOP500 s početkom studenog.

A na njoj je najviše kineskih super računala, njih 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države s njih 144, a prije šest mjeseci imale su ih 169. Time je po prvi put Kina nadmašila SAD po pitanju broja super računala na listi njih pet stotina.

Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Ipak, IBM najavljuje odgovor dogodine - super računalo koje može dosegnuti 200 petaflopsa. I vjerojatno će također biti na Linuxu...

Još iz kategorije

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

20.02.2019. komentiraj

Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto, pokazuje istraživanje tvrtke Lemax provedeno krajem prošle godine godine s ciljem prikupljanja informacija o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna neto plaća za middle menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za senior menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

19.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) od 1997. godine i šahovskih partija s Garijem Kasparovim uspješno pobjeđuje ljude u igrama. Kroz dva desetljeća to se potvrdilo u igrama kao Go ili Dota 2, što je svakako hvalevrijedno no jednostavno nije dovoljno i umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost ako po cijele dane igra igre i uči kako u njima pobijediti ljude.

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

19.02.2019. komentiraj

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.