Svih TOP 500 superračunala na svijetu radi na Linuxu

Svih TOP 500 superračunala na svijetu radi na Linuxu

Posljednja ljestvica TOP500 najbržih i najmoćnijih super računala na svijetu pokazala je ono što smo već znali, a to je da Linux i dalje vlada na tom tržištu. No, dok je možda u prošlosti ostavljao prostor za neke druge operativne sustave, sad čini sto posto udjela pa se slobodno može reći i da je Linux „najbrži operativni sustav“ na svijetu.

Otkako se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla jer se pokazao kao izrazito efikasan operativni sustav u radu tako moćnih računala, koja zahtijevaju mnogo energije i moći da bi radila na željeni način. Posljednji koji su odolijevali naletima Linuxa bila su dva super računala iz Kine, a radila su uz IBM-ov AIX, ispala su iz društva TOP500 s početkom studenog.

A na njoj je najviše kineskih super računala, njih 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države s njih 144, a prije šest mjeseci imale su ih 169. Time je po prvi put Kina nadmašila SAD po pitanju broja super računala na listi njih pet stotina.

Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Ipak, IBM najavljuje odgovor dogodine - super računalo koje može dosegnuti 200 petaflopsa. I vjerojatno će također biti na Linuxu...

Još iz kategorije

Besplatno obrazovanje za dugotrajno nezaposlene i osobe bez kvalifikacija

Besplatno obrazovanje za dugotrajno nezaposlene i osobe bez kvalifikacija

20.09.2018. komentiraj

Pučko otvoreno učilište Algebra počinje provoditi projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“. Projekt u cijelosti financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s ciljem poboljšanja zapošljivosti i perspektive dugotrajno nezaposlenih osoba i odraslih osoba bez odgovarajuće razine obrazovanja i kvalifikacija ili pak s nižim razinama kvalifikacija.

Linus Torvalds uzima predah od Linuxa

Linus Torvalds uzima predah od Linuxa

20.09.2018. komentiraj

Kreator Linuxa Linus Torvalds iznenadio je odlukom da se odmori i povuče u osamu, daleko od programiranja, donošenja odluka, nadgledanja kernela... Odluku je pojasnio svima u kompaniji, a samim time i zainteresiranoj javnosti. Malo tko nije bio šokiran informacijom koju je dobio.

Hrvatska igra SCUM dostigla milijun prodanih primjeraka

Hrvatska igra SCUM dostigla milijun prodanih primjeraka

20.09.2018. komentiraj

Nakon manje od tri tjedna dostupnosti na Steam Early Accessu, hrvatska igra SCUM iza koje stoje Gamepires i Croteam uspjela je dostići milijun prodanih primjeraka. Kako bi proslavili ovaj uspjeh, u igru su na ograničeno vrijeme uveli zlatni pištolj za sve igrače, ali i ručni sat koji zauvijek ostaje vlasnicima Supporter paketa.