Svi noviteti s konferencije Microsoft Build 2018

Svi noviteti s konferencije Microsoft Build 2018
Microsoft

Konferencija Microsoft Build održava se od 7. do 9. svibnja i ponudila je cijeli niz noviteta te ponajveće tehnološke kompanije na svijetu, ali i dala nam za naslutiti što možemo očekivati, odnosno, što želimo čuti od Microsofta. Također, 2018. bi lako mogla biti upamćena po svemu što je donijela sa sobom, odnosno, najavila. Pa krenimo redom!

Windows 10

Za sami početak, Microsoft se pohvalio da ima 700 milijuna aktivih korisnika na Windows 10 operativnom sustavu, što je za svaku pohvalu, ali i daleko od milijarde koja se planirala ostvariti do kraja 2018.

Alexa i Cortana zajedno

Riječ je o limitiranoj beta verziji suradnje za Windows 10, što znači da samo manji broj korisnika ima prilike vidjeti kako se slažu dva ponajbolja digitalna asistenta na jednom mjestu.

Mobilni uređaji i Microsoft

Iako je hardverski dio završio, kao i softverski kad govorimo o operativnom sustavu, Microsoft nije odustao od razvoja mobilnih rješenja. Novitet je Windows 10 aplikacija, koja omogućava presliku mobilnog uređaja na desktop računalo pa korisnici time mogu do poruka, fotografija, obavijesti i to sve bez da moraju taknuti mobilni uređaj.

Microsoft 365

Po novom, postojat će jedna pretplata za Office 365, Windows 10 i kompanijine mobilne usluge.

U nebo s DJI

Microsoft je sklopio partnerstvo s DJI, velikanom na tržištu dronova. Zajedno će razvijati komercijalna rješenja pa dronovi time mogu postati bliskiji prosječnom kupcu i raznim industrijama, a ne samo državnim institucijama.

AI za ljude s posebnim potrebama

Developeri su dobili 25 milijuna američkih dolara za sljedećih pet godina kako bi omogućili AI rješenja i alate ljudima s posebnim potrebama, tako da ne bi bilo izostavljeni u tehnološkom napretku kojem svjedočimo.

Azure i AI

Microsoft je ranije omogućio Azure Internet of Things developerima i počeo se oslanjati na strojno učenje, kognitivno računalstvo i samim time donosi klijentima uslugu koja je razinu iznad svega što su imali dosad.

Projekt Kinect za Azure

Nije se odustalo od tehnologije za detekciju pokreta, bez obzira što nije prošla na Xbox One. Nudit će se kao mogućnost, a s boljim senzorima i uz AI, bit će bolja nego prije.

HoloLens zna nove trikove

Novitet je mogućnost dobivanja tehničke podrške u virtualnom svijetu, što olakšava rješavanje problema. Uz to, lakše će se dizajnirati prostor zbog lakšeg ubacivanja 3D modela u HoloLens. Uz to, nakon što se sve napravi, lako je dijeliti rad sa svima s kojima to želite.

Visual Studio Live Share

Napokon su developeri dobili što žele, mogućnost suradnje u realnom vremenu, neovisno gdje se nalazili. Aplikacija ima podršku za sve programske jezike i platforme.

Redstone 5

Iako je tek stigla travanjska nadopuna Windows 10, uskoro se očekuju noviteti sljedeće, pod nazivom Redstone 5. Sigurno će ponuditi cijeli niz zanimljivosti.

Office 365/Office 2019

Nakon tri godine, dolazi novi Office i trebao bi biti velika stvar. Što se tiče Office 365, teško ćemo vidjeti nešto novo jer korisnici već imaju pristup svim novitetima koje nudi Office 2019, ali to ne znači da Microsoft nema pripremljena neka iznenađenja.

Windows Mixed Reality

Pozitivno je što se vidi kroz sve, posebno travanjsku nadopunu, da Microsoft radi na Mixed Reality. Ali, tek krajem ove godine očekuje se nešto konkretnije na ovu temu.

Još umjetne inteligencije

Microsoft kroz Windows Machine Learning (WinML) API omogućava developerima implementaciju modela za strojno učenje u svoje aplikacije. Iznimno značajna stvar i uskoro bismo na ovu temu trebali čuti više, posebno jer je potencijal ogroman.

Azure i cloud

U posljednjem kvartalu ovaj dio poslovanja zabilježio je 17 posto rasta i za očekivati je čuti što će se novo ponditi kako bi rast bio nastavljen.

Pametni dom i IoT uređaji

Nije teško za zaključiti kako Microsoft zaostaje u odnosu na Google i Amazon, ali radi se na smanjenju prednosti glavnih konkurenata. Cortana je iznimno moćna i oko nje se može graditi mnogo toga, a za očekivati je i da će Microsoft ot uskoro i početi.