Sveučilište u Bostonu tuži Apple zbog intelektualnog vlasništva

Sveučilište u Bostonu tuži Apple zbog intelektualnog vlasništva
Fotolia

Sveučilište u Bostonu podnijelo je tužbu sudu u Massachusettsu zbog navodne povrede intelektualnog vlasništva Applea. Smatraju da Apple koristi tehnologiju na uređajima iPhone 5, iPad i Macbook Air, koju su oni patentirali prije više od 15 godina.

U tužbi, koju su podnijeli povjerenici sveučilišta, stoji da Apple koristi u svojim uređajima tehnologiju koju je osmislio profesor Theodore Moustakas i žele da Apple prestane prodavati svoje proizvode studentima, i zapravo svima ostalima.

Radi se o patentu koji opisuje metodu izrade i korištenja tankih poluvodiča od galij nitrida.  Theodore Moustakas je detaljan opis te metode prijavio 1997. U tužbi se navodi da je Apple uzrokovao i da dalje čini nepopravljivu štetu sveučilištu i zahtijevaju naknadu štete i kamate na tu štetu. Doduše, ne navodi se kako je Apple točno prekršio njihova prava i iskoristio ovu metodu za svoje potrebe.

U sveučilištu ne spominju točan iznos moguće odštete. U slučaju da se njihove tvrdnje dokažu istinitima, Apple bi mogao isplatiti i do 75 milijuna dolara odštete, izjavio je Roger Kay, analitičar iz Endpoint Technologies Associatesa.