Sve više igara instalira niskoprioritetne drivere u Windows kako bi zaustavili varanje

Sve više igara instalira niskoprioritetne drivere u Windows kako bi zaustavili varanje
DepositPhotos

Varanje u videoigrama može biti iznimno frustrirajuće dok osoba igra online jer bez obzira na vještine i mogućnosti, gubi od igrača koji imaju nečasnu prednost. I tim koji stoji iza Call of Duty serijala bi tome mogao stati na kraj revolucionarnom metodom.

Naime, riječ je o sustavu za suzbijanje prevara pod nazivom Ricochet i funkcionira na način da instalirava drivere niske razine na računalo. Što se može činiti kao pretjeran korak u prevenciji prevara, ali igračima bi se moglo svidjeti.

Zasad se planira primijeniti u naslovima Call of Duty: Warzone i Call of Duty: Vanguard, a glavna mu je značajčka što kroz korištenje strojnog učenja nudi nekoliko razina zaštite protiv varalica. I ne samo to, detektira ih pa drugi mogu vidjeti o kome se radi te na taj način prestati igrati s dotičnima.

Zanimljivost je da algoritmi strojnog učenja rade u tandemu s kernel-level driverima i na taj način uspijeva se detektirati čak i najkompliciranije metode prevara u spomenutim Call of Duty naslovima. Barem prema onome što se tvrdi.

"Varanje je frustrirajuće za igrače, developere i cijelu zajednicu", naveli su u Activisionu kroz poduži blog post.

I sad dolazimo do "škakljivog" dijela priče - privatnosti. Kad se kasnije ove godine Ricochet pojavi u igrama, igrači će morati prihvatiti činjenicu da se mora instalirati poseban driver na računalo.

"Pokreće se i radi samo dok traje igra, inače je ugašen", objašnjavaju u Activisionu kako bi unaprijed odgovorili na ključno pitanje vezano uz privatnost.

Ali, ovdje se radi o jednoj kompaniji i jednom serijalu, no sve su popularniji kao sustavi zaštite pa se odjednom ne radi o jednoj kompaniji i jednom serijalu ili igri već desecima. Što podrazumijeva isto toliko zasebnih drivera, a to nikako ne može biti dobro.

Rješenje bi bilo da Microsoft završi što je počeo pa odustao s Windows 10 - jedan driver koji bi brinuo o varanju u igrama. To bi igračima svakako bilo draže nego postavljati "tonu" drivera samo za igre...