Sve je spremno za europska superračunala

Sve je spremno za europska superračunala
DepositPhotos

Europsko vijeće postiglo je dogovor o općem pristupu u vezi s predloženom uredbom o osnivanju Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi. Dogovorom  utire put razvoju sljedeće generacije digitalnih tehnologija u Europi.

„Superračunala i kvantno računalstvo pokretači su podatkovnog gospodarstva. Iskorištavaju tehnologije kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost u svrhu uvođenja aplikacija koje će dovesti do napretka u ključnim područjima kao što su zdravstvo i klimatske promjene. O njima ovisi naš prijelaz na digitalno gospodarstvo“, izjavio je Manuel Heitor, portugalski ministar znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja.

Nacrt uredbe, kojim se zamjenjuje postojeća uredba, usklađen je s višegodišnjim financijskim okvirom EU-a za razdoblje 2021. - 2027., čime se Zajedničkom poduzeću omogućuje upotreba sredstava iz programa EU-a kao što su Obzor Europa, Digitalna Europa i Instrument za povezivanje Europe. Uredbom se usto uzimaju u obzir najnovija tehnološka dostignuća, kao što je kvantno računalstvo.

Glavne su izmjene prijedloga Komisije sljedeće da usklađivanje s načelom usklađenosti iz Uredbe o Obzoru Europa izričitije je i pojačano kako bi se osigurala pravna jasnoća i predvidljivost financijskih doprinosa EU-a i država sudionica.

U skladu s Uredbom o Obzoru Europa uspostavlja se koordinacijski mehanizam za centralizirano upravljanje financijskim doprinosima, čime će se ostvariti daljnje pojednostavnjenje za korisnike: države sudionice nastojat će uskladiti raspored plaćanja, izvješćivanje i reviziju kako bi se smanjilo administrativno opterećenje za korisnike. Osim toga, države sudionice moći će povjeriti plaćanje svojeg financijskog doprinosa Zajedničkom poduzeću kako bi njihovi korisnici imali jedinstveni sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava. Nadalje, države sudionice imat će pravo veta na upotrebu svojih nacionalnih doprinosa za korisnike s poslovnim nastanom u na njihovu području.

U tekstu Vijeća predviđa se mogućnost financiranja nadogradnje postojećih superračunala u vlasništvu ili suvlasništvu Zajedničkog poduzeća. Produljenje životnog vijeka tih superračunala troškovno je učinkovit način da se osigura dobar povrat ulaganja. Doprinos EU-a takvim nadogradnjama ograničen je kako bi se osigurala najšira moguća geografska distribucija superračunala.

Kad je riječ o upravljanju, u tekstu Vijeća pojašnjavaju se ustroj i odgovornosti različitih tijela te se utvrđuje da administrativne troškove snosi samo EU.

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) nastoji u EU-u razvijati, uvoditi, širiti i zadržati ekosustav vrhunske udružene, sigurne i hiperpovezane superračunalne, kvantnoračunalne, uslužne i podatkovne infrastrukture. Nacrtom uredbe osigurava se nastavak aktivnosti postojećeg Zajedničkog poduzeća EuroHPC, koje je osnovano u listopadu 2018. i u kojem se objedinjuju sredstva iz EU-a, 32 zemalja i dvaju privatnih članova: Europske tehnološke platforme za računalstvo visokih performansi i Udruženja za vrijednost velike količine podataka.

Računalstvo visokih performansi (HPC) odnosi se na računalne sustave („superračunala“) s iznimno visokom računalnom snagom koji mogu riješiti vrlo složene i zahtjevne probleme. Njime se omogućuje da ključne tehnologije kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost iskoriste golemi potencijal gospodarstva velikih količina podataka.