Svakodnevno u 2021. registrirano preko 600 tisuća malicioznih programa

Svakodnevno u 2021. registrirano preko 600 tisuća malicioznih programa
DepositPhotos

Gledajući broj malwarea koji je otkriven prošle godine, jasno je da kibernetički kriminalci i dalje na sve moguće načine traže načine kako kapitalizirati paniku i tjeskobu izazvanu globalnom krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Konkretnije, prema podacima kojima barata Finbold, svakog dana registrirano je 604.059 novih zloćudnih programa i potencijalno neželjenih aplikacija (PUA - potentially unwanted applications). I to su podaci za ovu godinu, što znači da se neželjena situacija iz prošle "prelila" na 2021.

Ako se ovakvo stanje nastavi, do kraja ove godine će biti detektirano oko 220 milijuna novih zloćudnih programa, što bi bio rast od 56,86 posto u odnosu na prošlu godinu i njih 137,7 milijuna detektiranih. Moguće je i da ove prognoze za 2021. budu nadmašene jer tijekom ožujka detektirano je novih 19,2 milijuna malwarea, što se dosad nikad nije dogodilo na mjesečnoj razini.

Dakle, to jasno govori da se svakog mjeseca situacija mijenja na gore. Jer, ožujak ove godine brojao je 17,85 milijuna malwarea koji prije nisu detektirani, veljača 17,63 milijuna, siječanj 15,27 milijuna. Primjerice, u siječnju prošle godine je brojka bila na 16,76 milijuna, ali veljača je bila na 10,62 milijuna, zatim se kroz svibanj spustila na 7,98 milijuna.

Tehnološki napredak ne donosi prednosti samo u pozitivnom smislu, kao što možemo vidjeti, već i u negativnom smislu jer kibernetički kriminalci u rukama imaju brojne alate koji im pomažu širiti malware. A situacija na globalnoj razini takva je da potencijalnih meta ima više nego ikad prije. I brojke potvrđuju da tim osobama loših namjera ide itekako dobro...

Stoga, jedini način kako se zaštititi jest imati antivirusne i antimalware alate, paziti što otvaramo, što preuzimamo i koje stranice posjećujemo. Tako se možemo podosta osigurati od neželjenih situacija.