Svaki peti zaposleni koji je zbog COVID-19 radio na daljinu sebe smatra digitalnim tehnološkim stručnjakom

Svaki peti zaposleni koji je zbog COVID-19 radio na daljinu sebe smatra digitalnim tehnološkim stručnjakom
Depositphotos

Pandemija koronavirusa u prošloj je godini dovela do učestalijeg i masovnijeg rada na daljinu, a s tim su zaposlenicima stigli izazovi u smislu okretanja tehnologijama s kojima se u prošlosti ili nisu susretali ili im nisu bile potrebna za obavljanje posla.

I, nešto više od šest mjeseci kasnije, 18 posto zaposlenika smatra se digitalnim stručnjacima. Tako u istraživanju navodi Gartner. Dakle, otkako je počela pandemija, može se kazati da jedan od pet zaposlenika sebe vidi kao digitalnog stručnjaka. Istovremeno, prije pandemije nisu se vidjeli na taj način.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od studenoga do prosinca prošle godine, a u njemu je sudjelovalo 10.080 zaposlenika iz organizacija sa stotinu ili više djelatnika u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i azijsko-pacfičkoj regiji.

Ono što su svi oni u velikoj mjeri prihvatili jesu prijenosni uređaji, kojima ih se koristi 11 posto više zaposlenih no prije pandemije. Odnosno, provode 11 posto više vremena na njima nego prije krize. Riječ je o prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Stolna računala koriste se osam posto vremena manje no prije.

Također, više od polovice zaposlenih koristi se osobnim tehnologijama za poslovne svrhe. Dakle, riječ je o raznim aplikacijama i web uslugama koje sami održavaju, a sve s ciljem lakše suradnje s kolegama.

Ono najbitnije, 36 posto ispitanih je povećalo produktivnost otkako radi na daljinu, a kod njih 35 posto nije bilo nikakvih promjena. Fleksibilnost se kod 43 posto ispitanih navodi kao glavni razlog povećane produktivnosti. Ipak, treba napomenuti i da je četvrtina zaposlenih navela pad produktivnosti, a kao glavne razloge za to navode probleme s povezivosti i promjenama u tehnologijama kojima se organizacija počela koristiti tijekom i nakon tranzicije iz ureda...