Suradnja Toshibe i Qualcomma donosi novi UFS2 standard za memoriju

Suradnja Toshibe i Qualcomma donosi novi UFS2 standard za memoriju

Foto: Fotolia

Tijekom godina pametni telefoni su postajali sve brži, a tu nije riječ samo o snazi procesora. Dok mnoge brine broj jezgri i radni takt procesora, oni zaboravljaju da brzina interne memorije ima jednako važnu ulogu u radu uređaja kao što ima i procesor.

Za primjer se mogu uzeti uređaji u koje su ugrađeni četverojezgreni procesori ali i slaba interna memorija, zbog čega su takvi uređaji sporiji nego što bi trebali biti, te se ne mogu iskoristiti sve mogućnosti četverojezgrenog procesora.

Međutim, tijekom vremena se moglo vidjeti poboljšanje na uređajima, a od nedavno i na jeftinijim tablet uređajima, kao što je najnoviji Nexus 7, čija interna memorija ima puno brži rad što omogućuje uglađeniji rad uređaja i istovremeno obavljanje više radnji. Ipak, moderni uređaji imaju memoriju temeljenu na eMMC standardu, koji ima 8-bitnu širinu te bi uskoro mogao doseći svoj limit.

Srećom, kompanije Toshiba i Qualcomm su se udružile kako bi nam donijele novi standard pod naivnom Universal Flash Storage 2.0 ili skraćeno UFS2.

Novi memorijski standard dolazit će u dvije verzije, sa manjom i većom brzinom, kako bi se što bolje podudarao s troškovnim omjerima proizvođača koji su se spremni prebaciti na novi standard. verzija s manjom brzinom ima teoretsku stopu propusnosti od 725 MB u sekundi, a brža verzija ima propusnost od nevjerojatnih 1,45 GB u sekundi.

Provođenjem testa na Galaxy Note 3 uređaju, postignuta je brzina zapisa od 150 MB u sekundi, što je sasvim dobar rezultat, međutim novi UFS2 standard je na sporijoj verziji više nego učetverostručio brzinu, dok je na bržoj verziji memorije rezultat bio gotovo sedmerostruko veći.

Ovo je poprilično nevjerojatna propusnost, te će ovaj standard predstavljati generacijski skok kada stigne na tržište u drugom kvartalu ove godine. Qualcommov novi Snapdragon 805 čipset će biti prvi čipset koji je kompatibilan sa UFS2 memorijom.

Ako se proizvođači odluče na uvođenje UFS2 memorije u svoje uređaje, tada bi se prvi takav uređaj na tržištu mogao pojaviti krajem ljeta ili početkom jeseni ove godine. A dodatan razlog za prelazak na novi standard memorije je 4K format video sadržaja, koji postaje svakim danom sve popularniji.

Još iz kategorije

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

31.05.2020. komentiraj

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika pod imenom “Ovdje štiti UGP“, u kojem kako sami tvrde da će njihovi članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

31.05.2020. komentiraj

Tvrtka Adata Technology, vodeći proizvođač visokoperformansnih DRAM modula, NAND flash proizvoda i dodataka za mobilne uređaje pokrenula je novu kampanju ‘Build to Create’ kako bi istakla svoj portfelj proizvoda savršeno prikladan za stvaratelje sadržaja. Ti proizvodi uključuju unutarnje i vanjske SSD uređaje vanjski tvdi disk, DRAM memorijski modul i memorijske kartice.

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

30.05.2020. komentiraj

U travnju 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 25,5 posto manji u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada u novijoj hrvatskoj povijesti. Pad u ovogodišnjem travnju rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, u punome obujmu trajale su gotovo cijeli travanj (tek 27. travnja započela je prva faza popuštanja mjera), a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine te obustavu rada ugostiteljskih objekata.