Suradnja Toshibe i Qualcomma donosi novi UFS2 standard za memoriju

Suradnja Toshibe i Qualcomma donosi novi UFS2 standard za memoriju

Foto: Fotolia

Tijekom godina pametni telefoni su postajali sve brži, a tu nije riječ samo o snazi procesora. Dok mnoge brine broj jezgri i radni takt procesora, oni zaboravljaju da brzina interne memorije ima jednako važnu ulogu u radu uređaja kao što ima i procesor.

Za primjer se mogu uzeti uređaji u koje su ugrađeni četverojezgreni procesori ali i slaba interna memorija, zbog čega su takvi uređaji sporiji nego što bi trebali biti, te se ne mogu iskoristiti sve mogućnosti četverojezgrenog procesora.

Međutim, tijekom vremena se moglo vidjeti poboljšanje na uređajima, a od nedavno i na jeftinijim tablet uređajima, kao što je najnoviji Nexus 7, čija interna memorija ima puno brži rad što omogućuje uglađeniji rad uređaja i istovremeno obavljanje više radnji. Ipak, moderni uređaji imaju memoriju temeljenu na eMMC standardu, koji ima 8-bitnu širinu te bi uskoro mogao doseći svoj limit.

Srećom, kompanije Toshiba i Qualcomm su se udružile kako bi nam donijele novi standard pod naivnom Universal Flash Storage 2.0 ili skraćeno UFS2.

Novi memorijski standard dolazit će u dvije verzije, sa manjom i većom brzinom, kako bi se što bolje podudarao s troškovnim omjerima proizvođača koji su se spremni prebaciti na novi standard. verzija s manjom brzinom ima teoretsku stopu propusnosti od 725 MB u sekundi, a brža verzija ima propusnost od nevjerojatnih 1,45 GB u sekundi.

Provođenjem testa na Galaxy Note 3 uređaju, postignuta je brzina zapisa od 150 MB u sekundi, što je sasvim dobar rezultat, međutim novi UFS2 standard je na sporijoj verziji više nego učetverostručio brzinu, dok je na bržoj verziji memorije rezultat bio gotovo sedmerostruko veći.

Ovo je poprilično nevjerojatna propusnost, te će ovaj standard predstavljati generacijski skok kada stigne na tržište u drugom kvartalu ove godine. Qualcommov novi Snapdragon 805 čipset će biti prvi čipset koji je kompatibilan sa UFS2 memorijom.

Ako se proizvođači odluče na uvođenje UFS2 memorije u svoje uređaje, tada bi se prvi takav uređaj na tržištu mogao pojaviti krajem ljeta ili početkom jeseni ove godine. A dodatan razlog za prelazak na novi standard memorije je 4K format video sadržaja, koji postaje svakim danom sve popularniji.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.