Umjetna inteligencija

Suradnja europskih regulatora za zaštitu osobnih podataka oko upotrebe umjetne inteligencije

Suradnja europskih regulatora za zaštitu osobnih podataka oko upotrebe umjetne inteligencije
Depositphotos / Ilustracija

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) formirao je radnu skupinu posvećenu pitanjima oko ChatGPT-a. Taj bi potez trebao potaknuti suradnju među nacionalnim tijelima i razmijeniti pojedinosti o svim radnjama provedbe.

EDPB je rekao da će omogućiti razmjenu informacija o mogućim potezima pojedinih tijela za zaštitu podataka u regiji. Stvaranje radne skupine uslijedilo je nakon akcije tijela u Italiji, koje je ranije ovog mjeseca zabranilo OpenAI-jevu ChatGPT platformu.

Pritužbe koje je iznio talijanski regulator Garante okružuju optužbe da su pravila o podacima prekršena dopuštanjem korisnicima da vide naslove razgovora koje su drugi vodili s chatbotom. Naknadno je iznio niz zahtjeva u vezi s privatnošću korisnika koje želi ispuniti prije nego što dopusti generativnoj AI usluzi da ponovno počne s radom u zemlji.

Pojasnimo, EDPB je neovisno tijelo koje promiče suradnju između europskih regulatora podataka, a prvenstveno je usmjeren na primjenu Opće uredbe Europske unije o zaštiti podataka (GDPR) i dosljednih pravila o privatnosti podataka u cijelom gospodarskom bloku.