Superračunalo s milijun jezgri inspirirano ljudskim mozgom ruši sva pravila

Superračunalo s milijun jezgri inspirirano ljudskim mozgom ruši sva pravila
DepositPhotos

Ljudski mozak je bez obzira na sve svoje fizičke nedostatke uvijek bio temelj onoga što inženjeri žele kad se radi o računalima. Takav način razmišljanja, zaključivanja i energetske učinkovitosti. I u Manchesteru se možda uspjelo doći do uređaja koji je najbliže tim desetljetnim težnjama svih na području računalstva.

Naime, SpiNNaker, što je skraćenica za Spiking Neural Network Architecture ima milijun jezgri, koštao je milijune funti i sjajno oponaša ljudski mozak. Ponajprije jer to super računalo može bez problema obavljati milijune paralelnih procesa i zahvaljujući načinu rada, pomoći će i neurolozima bolje shvatiti sami mozak, što u konačnici može za medicinske potrebe rezultirati nevjerojatnim otkrićima.

Zanimljivo, istraživanje i rad na SpiNNakeru započeo jer još u ranim devedesetima prošlog stoljeća od strane profesora računalnog inženjeringa Stevea Furbera, baš na sveučilištu Manchester. Na njemu je i predavao pa se spojilo ugodno s korisnim. Nažalost, nije mogao ni slutiti koliko dugo će trebati da dođe do približno željenih rezultata.

"Počeo sam se pitati kako je moguće, bez obzira na silnu moć računala, da ona i dalje obavljaju teško ili nikako neke stvari koje su ljudima potpuno normalne i lake. Zato sam počeo bolje proučavati memoriju i živčane spojeve te shvatio da imaju tisuće i tisuće "ulaza" i "izlaza" pa shvatio da je to ključ svega, kazao je Furber.

Financijsku pomoć za svoj rad dobio je 2005. pa još bolje uspio u radu oponašati biološke značajke ljudskog mozga i korak po korak stizao do rezultata koji su zadovoljavali njegov prvotni naum. Uspio je jer oponašanjem živčanog sustava, SpiNNaker već od 2016. može u jednoj sekundi obavljati dva bilijuna zadataka i kopirati rad 200 milijuna neurona, sve u realnom vremenu.

Samo, SpiNNaker troši oko 100KW pod maksimalnim opterećenjem i nikad se ne spušta ispod 1-2KW, što znači da potpuno savršena preslika mozga još nije tako blizu. Naime, ljudski mozak troši oko 20W na vrhuncu, što je pet tisuća puta manje no SpiNNaker...