Super računala u borbi protiv korona virusa

Super računala u borbi protiv korona virusa

Europska superračunala mogla bi biti ključna u borbi protiv koronavirusa nakon što su uvrštena u poseban Exscalate4CoV projekt, zajedno s farmaceutskim kompanijama te nekoliko veliki bioloških i biokemijskih instituta u Europi.

Riječ je o superračunalima iz Bologne, Barcelone i Jülicha, a dio su projekta koji je pokrenut nakon hitnog poziva Europske komisije za iskazivanjem interesa 31. siječnja 2020. i dobit će sredstva vrijedna tri milijuna eura za istraživanje razvoja, liječenja i dijagnostike cjepiva za COVID-19.

Inače, projekt je dio koordiniranog odgovora Europske unije, čiji je cilj raditi na konkretnoj platformi za pronalaženje lijeka koji bi se koristio protiv novog koronavirusa.

Gledajući s tehničke strane, Exscalate4Cov obrađuje digitalne modele proteina koronavirusa i uspoređuje ih s bazom podataka o tisućama postojećih lijekova, s ciljem otkrivanja koja kombinacija aktivnih molekula može reagirati na virus.

A još jedan primjer potpore EU u ovom smjeru vidi se time što je Partnerstvo za napredno računarstvo u Europi (PRACE) objavilo 24. ožujka ove godine poziv za podnošenje prijedloga projekata, tražeći računalne resurse da doprinesu ublažavanju utjecaja pandemije koronavirusa.

Nadalje, EXSCALATE platforma, jedan od rezultata projekta kojeg financira EU Antarex, koordiniran je od strane Dompé SpA i potpuno je operativan u talijanskom superračunalnom centru CINECA. Analizira proteine koronavirusa na temelju podataka dostupnih iz znanstvene zajednice, kako bi se ubrzao potragu za učinkovitu terapiju protiv pandemije.

Podršku za ovaj projekt ponudile su i druge europske superračunalne inicijative pa je tako moguće u bilo kojem trenutku služiti se HPC-ovim centrom za računalno biomolekularno istraživanje BioExcel. To olakšava zahtjevnu, virtualnu provjeru potencijalnih medicinskih spojeva, poput lijekova s malim molekulama i antitijela. Sad ostaje nadati se da će spoj ljudske domišljatosti i tehnologije pobijediti virus te vratiti cijeli svijet "u normalu".