Suosnivač Pirate Baya osuđen na dvije godine zatvora

Suosnivač Pirate Baya osuđen na dvije godine zatvora
Fotolia

Gottfrid Svartholm Warg, suosnivač web stranice za dijeljenje podataka Pirate Bay je osuđen na dvije godine zatvora zbog hakiranja računala švedske vlade i obavljanja ilegalnih online bankovnih transakcija.

Optužbe protiv 28-godišnjeg Warga sastoje se odviše prijevara, pokušaja prijevara i ilegalnih pristupa podacima. Warg je uhićen u Švedskoj prošle godine nakon izručenja iz Kambodže kako bi započeo izdržavati jednogodišnju zatvorsku kaznu iz 2009 godine zbog internet piratstva.

Na dvogodišnju zatvorsku kaznu Warg je osuđen zbog hakiranja švedske IT tvrtke Logica (današnja CGI Sweden) i objavljivanja osobnih podataka tisuća ljudi, te za hakiranje najveće skandinavske banke Nordea iz koje je uspješno prebacio 24 200 danskih kruna i   pokušao prenijeti 683 000 eura.

Warg tvrdi da je nevin u cijeloj ovoj priči, tvrdeći da su hakiranja počinjena s njegovog računala ali da se netko drugi koristio njegovim računalom.

Danske vlasti također su zatražile izručenje Warga zbog sličnih optužbi. Danski glavni tužitelj Dorit Borgaard rekao je kako ne može otkriti točnu prirodu optužbi osim da Danska ima razloga za sumnju da je sudjelovao u kriminalnim radnjama koje su utjecale na Dansku i njene građane.