Suosnivač Microsofta Paul Gardner Allen preminuo od raka u dobi od 65 godina

Suosnivač Microsofta Paul Gardner Allen preminuo od raka u dobi od 65 godina
Wikipedia

Suosnivač Microsofta Paul Gardner Allen preminuo je u dobi od 65 godina, a razlog smrti jesu komplikacije nastale non-Hodkinovim limfomom s kojim je vodio bitku od 2009. godine, ali nanovo mu se vraćao. Veliki je to gubitak za industriju jer riječ je o osobi koja je iza sebe ostavila velike stvari.

Iako je Bill Gates uvijek bio pod svjetlima reflektora, uloga Allena u onome što je Microsoft danas, iznimna je. Napustio je kompaniju još 1983. godine zbog svađe s Gatesom, u trenutku kad Microsoft još nije bio svjetski gigant, kakvim je postao koju godinu kasnije. Ipak, otpremnina i dionice koje su mu priprale, učinile su ga milijarderom te omogućile da bezbrižno živi do kraja života. U trenutku smrti bogatstvo mu se procjenjivalo na 20 milijardi američkih dolara.

I živio je ustinu lagodno, kupovao je jahte, umjetnine, sportske klubove kao Seattle Seahawks i Portland Trail Blazers, a u humanitarne je svrhe donirao za života oko 1,5 milijardi dolara. Uz sve to, bio je strastveni zaljubljenik u glazbu, a posebno je volio svirati električnu gitaru.

Zato se često družio s velikim zvijezdama kao Bono iz U2 ili Mick Jagger iz Rolling Stonesa. Ali nije volio pojavljivati se u javnosti pa su sva druženja bila na privatnim imanjima, što njegovim, što osoba s kojima se družio. Oduvijek je bio tako privatan, iako su mu interesi bili u raznim sferama.

Ali, bez obzira na sve čime se bavio kroz svoju investitorku kompaniju Vulcan, Microsoft je ono što ga je obilježilo kroz život i do njegova kraja. Ta priča krenula je 1968., kad je upoznao Gatesa u školi Lakeside u Seattleu. Dijelili su zajednički interes prema računalima.

Činilo se da neće ništa napraviti zajedno jer Allen se odlučio školovati na sveučilištu Washington, a Gates na Harvardu. No, Allen je već 1974. odustao od studija pa krenuo nagovarati Gatesa da učini isto kako bi mogli sudjelovati u revoluciji vezanoj uz osobna računala. Gates je prepoznao priliku, napustio Harvard 1975. i s Allenom razvio BASIC softver za Altair 8800. Odmah potom sele u Albuquerque u New Mexicu kako bi bili bliže Altairu.

Ostalo je povijest. Allena će se pamtiti kao čovjeka koji je zaslužan za MS-DOS i Word, softver koji je Microsoft pogurnuo prema vrhu na kojem se nalazi i danas.