Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Prema informacijama pokretača prvog hrvatskog muzeja povijesnih računala „PEEK&POKE“, suosnivač Applea Steve Wozniak bi ove godine konačno trebao posjetiti njihov prostor u Rijeci. Svetozar Nilović, idejni začetnik projekta, još je 2007. godine uputio poziv simpatičnom „Wozu“ (i sada pokojnom Steveu Jobsu) da posjete muzej i svojom prisutnosti uveličaju njegovo otvaranje.

No, s obzirom na to da svjetska slava sa sobom poslovično povlači i kronični nedostatak slobodnog vremena, sve do sada od posjete nije bilo ništa. Ipak, Wozniak je tom prilikom obećao da će doći čim smogne vremena, a čini se da je to vrijeme konačno i došlo. Naime, na internetskim stranicama PEEK&POKEa (www.peekpoke.hr) osvanula je Wozova slika (na kojoj, naravno, drži jabuku) te kratka obavijest kako će sve hrvatske ljubitelje Apple proizvoda (i poklonike lika i djela Stevea Wozniaka) na vrijeme obavijestiti čim saznaju njegove slobodne termine.

Inače, kolekciju muzeja danas čini preko tisuću raznih modela retro-računala, kalkulatora i ostalih klasičnih elektroničkih naprava. Među njima se svakako ističu relejno računalo Minivac iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, Appleovo Apple II osobno računalo iz sedamdesetih te hrvatska školska računala „Galeb“ i „Ivel Ultra“ iz osamdesetih.

Svi ljubitelji starih računala svakako bi trebali iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i ovog ljeta posjetiti muzej. U međuvremenu preporučujemo strpljenje i praćenje razvoja situacije na internetskim stranicama PEEK&POKEa, budući da ćete samo tako provjereno saznati kada trebate uzeti slobodne dane, godišnji ili kratko „bolovanje“!

Još iz kategorije

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

09.07.2020. komentiraj

Canon danas predstavlja EOS R5 i EOS R6 – dva nova napredna fotoaparata punog kadra bez zrcala u ponudi revolucionarnog sustava EOS R utemeljenog na priključku budućnosti RF, ističu iz kompanije i dodaju da EOS R5 kao pravi uređaj profesionalne razine nudi fotografije razlučivosti 45 megapiksela snimane brzinom do 20 sličica/s1 te je prvi fotoaparat punog kadra bez zrcala koji može interno snimati 8K RAW snimke brzinom do 29,97 sličica/s u razlučivosti 4K do 120p.

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

09.07.2020. komentiraj

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP). Time je agencija utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a.

Nove tarife HT-a uz bonus na Samsung telefone

Nove tarife HT-a uz bonus na Samsung telefone

09.07.2020. komentiraj

U novim pretplatničkim tarifama bez ugovorne obveze, Hrvatski Telekom privatnim korisnicima mobilne mreže pruža veću fleksibilnost i jednostavnost, uz  brojne dodatne pogodnosti. Svaka od pet novih tarifa uključuje čak 5000 minuta i poruka prema svim mrežama unutar Hrvatske, a prilikom odabira bilo koje od njih korisnici biraju paket podatkovnog prometa koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Također, bitan novitet je da korisnici svaki mjesec mogu promijeniti svoju tarifu te u bilo kojem trenutku kupiti novi mobilni uređaj, uz jednokratno ili plaćanje kroz najviše 24 mjesečne rate.