Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Prema informacijama pokretača prvog hrvatskog muzeja povijesnih računala „PEEK&POKE“, suosnivač Applea Steve Wozniak bi ove godine konačno trebao posjetiti njihov prostor u Rijeci. Svetozar Nilović, idejni začetnik projekta, još je 2007. godine uputio poziv simpatičnom „Wozu“ (i sada pokojnom Steveu Jobsu) da posjete muzej i svojom prisutnosti uveličaju njegovo otvaranje.

No, s obzirom na to da svjetska slava sa sobom poslovično povlači i kronični nedostatak slobodnog vremena, sve do sada od posjete nije bilo ništa. Ipak, Wozniak je tom prilikom obećao da će doći čim smogne vremena, a čini se da je to vrijeme konačno i došlo. Naime, na internetskim stranicama PEEK&POKEa (www.peekpoke.hr) osvanula je Wozova slika (na kojoj, naravno, drži jabuku) te kratka obavijest kako će sve hrvatske ljubitelje Apple proizvoda (i poklonike lika i djela Stevea Wozniaka) na vrijeme obavijestiti čim saznaju njegove slobodne termine.

Inače, kolekciju muzeja danas čini preko tisuću raznih modela retro-računala, kalkulatora i ostalih klasičnih elektroničkih naprava. Među njima se svakako ističu relejno računalo Minivac iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, Appleovo Apple II osobno računalo iz sedamdesetih te hrvatska školska računala „Galeb“ i „Ivel Ultra“ iz osamdesetih.

Svi ljubitelji starih računala svakako bi trebali iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i ovog ljeta posjetiti muzej. U međuvremenu preporučujemo strpljenje i praćenje razvoja situacije na internetskim stranicama PEEK&POKEa, budući da ćete samo tako provjereno saznati kada trebate uzeti slobodne dane, godišnji ili kratko „bolovanje“!

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.