Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Suosnivač Applea Steve Wozniak na ljeto dolazi u Rijeku?

Prema informacijama pokretača prvog hrvatskog muzeja povijesnih računala „PEEK&POKE“, suosnivač Applea Steve Wozniak bi ove godine konačno trebao posjetiti njihov prostor u Rijeci. Svetozar Nilović, idejni začetnik projekta, još je 2007. godine uputio poziv simpatičnom „Wozu“ (i sada pokojnom Steveu Jobsu) da posjete muzej i svojom prisutnosti uveličaju njegovo otvaranje.

No, s obzirom na to da svjetska slava sa sobom poslovično povlači i kronični nedostatak slobodnog vremena, sve do sada od posjete nije bilo ništa. Ipak, Wozniak je tom prilikom obećao da će doći čim smogne vremena, a čini se da je to vrijeme konačno i došlo. Naime, na internetskim stranicama PEEK&POKEa (www.peekpoke.hr) osvanula je Wozova slika (na kojoj, naravno, drži jabuku) te kratka obavijest kako će sve hrvatske ljubitelje Apple proizvoda (i poklonike lika i djela Stevea Wozniaka) na vrijeme obavijestiti čim saznaju njegove slobodne termine.

Inače, kolekciju muzeja danas čini preko tisuću raznih modela retro-računala, kalkulatora i ostalih klasičnih elektroničkih naprava. Među njima se svakako ističu relejno računalo Minivac iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, Appleovo Apple II osobno računalo iz sedamdesetih te hrvatska školska računala „Galeb“ i „Ivel Ultra“ iz osamdesetih.

Svi ljubitelji starih računala svakako bi trebali iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i ovog ljeta posjetiti muzej. U međuvremenu preporučujemo strpljenje i praćenje razvoja situacije na internetskim stranicama PEEK&POKEa, budući da ćete samo tako provjereno saznati kada trebate uzeti slobodne dane, godišnji ili kratko „bolovanje“!

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.