Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

Nakon osam godina sudovanja radni spor Zrinke Makovac je okončan pravomoćnom odlukom Županijskog suda protiv Microsofta Hrvatske. Budući da Microsoft u sudskom postupku nije uspio dokazati utemeljenost razloga za donošenjem odluke o otkazu,  sud  je utvrdio nezakonitost i nelegalnost dobivenog otkaza te presudio u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta potvrdila je za ICTbusiness.info Zrinka Makovac.

Radni spor Zrinke Makovac , koja je u Microsoftu radila preko 14. godina, a među zadnjim poslovima kao voditeljica korporativnih komunikacija i marketinga, trajao je gotovo osam godina. Spor je pokrenut  sredinom  2011. godine, nakon poslovno uvjetovanog otkaza koji je Zrinki Makovac uručen netom što se prijevremeno vratila na posao s porodiljinog dopusta, sa svojim trećim djetetom.

"Donesena je presuda da me se treba vratiti na posao i ispuniti sva prava iz radnog odnosa kao da nije bilo prestanka radnog odnosa, da mi se treba isplatiti naknada za izgubljene mjesečne plaće te dodijeliti dionice i dividenda koje bi mi pripale da sam ostala raditi. Ja sam osobno zadovoljna presudom, jer mi daje moralnu satisfakciju. Dokazali smo sudskim putem da je otkaz bio nedopušten i nelegalan te da je Microsoft pogriješio u svom postupanju. Naravno, za sada se pokazalo da Microsoft teško prihvaća poraz pa pomalo ulazimo u rokove ovršnosti", ističe za ICTbusiness.info Zrinka Makovac.

Posebno „bode u oči“ detalj da je u obrazloženju otkaza Zrinki Makovac navedeno  da radnicu nije bilo moguće zadržati zbog financijskih razloga, i to u godini  kad je Microsoft ostvario porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 12 posto te je ukupni prihod iznosio gotovo 70 milijardi dolara što je bilo više od cjelokupnog BDP-a Republike Hrvatske u istoj godini), uz ostvarenu neto dobit od preko 23 milijarde dolara, pojašnjavaju dobro upućeno u cijelu slučaj.

Zanimljivo je što je i suprugu Zrinke Makovac, Marku Makovcu, koji je tada također bio zaposlenik Microsofta, također uručen „poslovno“ uvjetovani otkaz i to samo 2 tjedna nakon što je njegovoj supruzi prestao radni odnos u istoj kompaniji. Tako su se oboje u isto vrijeme našli bez zaposlenja, s troje malodobne djece i 2 kredita u švicarskim francima. Bivši poslodavac nije mario za njihov dugogodišnji staž u tvrtki, radno iskustvo i kvalifikacije,  kao ni za socijalno opterećenje – sve odredbe iz Zakona o radu kojim su se trebali voditi prilikom poslovno uvjetovanog otpuštanja i pružiti im prednost nad ostalim zaposlenicima.

Zanimljivo je da u tom periodu Microsoft Hrvatska nije otpustila niti jednog drugog djelatnika već je, štoviše, javno najavljivala nova zapošljavanja  te intenzivno upošljavala nove radnike.

Radni spor Marka Makovca  još uvijek traje te se nakon prvostupanjske presude čeka rješenje i odluka višeg suda. Naime prvostupanjski sud  je presudom koja je donesena početkom  2017. godine utvrdio da je njegov otkaz ništetan i nelegalan . Na navedenu presudu uložena je žalbu te se spis nalazi na Županijskom sudu  zadnje dvije godine.

Prilikom njihova otkaza Microsoft se, koji je uredno registriran u Hrvatskoj i posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću, prema pravomoćnoj presudi Zrinki Makovac, kao i prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi u slučaju Marka Makovca, oglušio o Zakon o radu koji je bio na snazi te nije poštovao zakonom zajamčena prava radnika. Njihova poslovna praksa ukazuje da svoje interne odluke pokušavaju sprovoditi po svaku cijenu, očito smatrajući da su iznad zakona i legislative države u kojoj posluju.

Radni sporovi bračnog para Makovac neobična su i rijetka poslovna praksa te poruka kako bi za sve poslodavce u Hrvatskoj trebala vrijediti ista pravila, a jednako tako i za američke kompanije koje trebaju poštovati zakone zemlje u kojoj posluju, sudske odluke, uključujući i Zakon o radu, kao i prava radnika koja iz njih proizlaze, i to posebno oni poslodavci koji se vole dičiti time da su „izvrsni“ poslodavci, tvrde naši izvori. Tim više što se u ovom slučaju radi o američkoj korporaciji koja glavni dio svog poslovanja  bazira na prodaji licenci i softverskih rješenja pri čemu se poziva na odredbe lokalnog zakona. Osim toga, Microsoft u Hrvatskoj veliki dio svojih prihoda ostvaruje prodajući svoj softver upravo državi i tijelima javne vlasti pa bi bilo prilično da se i pridržava zakonskih okvira te iste zemlje u kojoj uprihođuje značajne prihode, zaključuju naši sugovornici.

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.