Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Foto: DepositPhotos

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...

No, za početak primjer. Zamislite da vam netko pokaže fotografiju snimljenu s vanjske strane izloga, na kojem je odsjaj toliko jak da jednostavno ne možete razabrati što se krije iza izloga. Naravno, ostat ćete "u magli". E, zamislite sad da vam netko "ugradi" novu tehnologiju zvanu Double-DIP, u kojoj DIP znači Deep Image Prior, a bazira se na dubokom (eng., deep) učenju. Kad su vam to "ugradili" odjednom ste dobili mogućnost vidjeti apsolutno sve iza izloga. Kako?

Pa nova tehnologija prikuplja dijelove fotografije pa ih slaže u cjelinu. U teoriji, dovoljno je samo par linija i ostatak će obaviti Double-DIP. Temeljem učenja, na osnovi nekoliko podataka, Double-DIP će kreirati cijelu fotografiju, koja može biti daleko bolja od originala. Naravno, ne mora biti istovjetna originalu u svakoj sitnici.

Jer, ako Double-DIP vidi samo sjenu psa, on će načiniti od nje psa, ali možda neće pogoditi koje je pas boje, koje su mu boje oči, nos, uši... Ali njegov oblik će pogoditi na temelju svih podataka koje ima o pasmini, koju pak prepoznaje iz sjene. Ili, pogodit će u potpunosti kako pas izgleda ako je unesen ranije podatak o tom psu.

Znači, mogućnosti su enormne i praktički već sad ova tehnologija radi bez da ju se usmjerava unaprijed kroz učenje. Ne, uči "u hodu" i snalazi se, što je svojevrsna improvizacija i ono što se uistinu smatra umjetnom inteligencijom.

Inače, za Double-DIP su zaslužni izraelski stručnjaci sa znanstvenog instituta Weizmann u Tel Avivu.

Još iz kategorije

IFA Global Market odgođen za 2021. unatoč velikom interesu

IFA Global Market odgođen za 2021. unatoč velikom interesu

11.08.2020. komentiraj

Organizatori sajma IFA 2020 objavili su kako će se IFA Global Markets održat ponovno 2021. godine što je doneseno prije svega zbog ograničenosti putovanja i činjenici kako ovaj dio sajma IFA doslovno okuplja poslovne ljude iz svakog kutka svijeta.

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

11.08.2020. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom američkom Sveučilištu MIT su u suradnji s MIT-IBM Watson AI Lab, Underwood International College i brazilskim Sveučilištem Brasilia došli do saznanja da duboko učenje (eng. deep learning) polako ostvaruje svoje računalne limite.

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

10.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom angažirao je investicijsku banku za proces prodaje Optima Telekoma, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, tako je po odluci AZTN-a agenciju obavijestio povjerenik Deloitte koji navodi kako će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.