Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Foto: DepositPhotos

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...

No, za početak primjer. Zamislite da vam netko pokaže fotografiju snimljenu s vanjske strane izloga, na kojem je odsjaj toliko jak da jednostavno ne možete razabrati što se krije iza izloga. Naravno, ostat ćete "u magli". E, zamislite sad da vam netko "ugradi" novu tehnologiju zvanu Double-DIP, u kojoj DIP znači Deep Image Prior, a bazira se na dubokom (eng., deep) učenju. Kad su vam to "ugradili" odjednom ste dobili mogućnost vidjeti apsolutno sve iza izloga. Kako?

Pa nova tehnologija prikuplja dijelove fotografije pa ih slaže u cjelinu. U teoriji, dovoljno je samo par linija i ostatak će obaviti Double-DIP. Temeljem učenja, na osnovi nekoliko podataka, Double-DIP će kreirati cijelu fotografiju, koja može biti daleko bolja od originala. Naravno, ne mora biti istovjetna originalu u svakoj sitnici.

Jer, ako Double-DIP vidi samo sjenu psa, on će načiniti od nje psa, ali možda neće pogoditi koje je pas boje, koje su mu boje oči, nos, uši... Ali njegov oblik će pogoditi na temelju svih podataka koje ima o pasmini, koju pak prepoznaje iz sjene. Ili, pogodit će u potpunosti kako pas izgleda ako je unesen ranije podatak o tom psu.

Znači, mogućnosti su enormne i praktički već sad ova tehnologija radi bez da ju se usmjerava unaprijed kroz učenje. Ne, uči "u hodu" i snalazi se, što je svojevrsna improvizacija i ono što se uistinu smatra umjetnom inteligencijom.

Inače, za Double-DIP su zaslužni izraelski stručnjaci sa znanstvenog instituta Weizmann u Tel Avivu.

Još iz kategorije

Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

16.09.2019. komentiraj

Video igre su na kompetitivnoj razini već nekoliko godina iznimno popularne, prvenstveno u financijskom smislu, ali među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena!

TV i dalje ima veliki utjecaj na ljude

TV i dalje ima veliki utjecaj na ljude

16.09.2019. komentiraj

Inovacije u TV tehnologiji i programiranju pokreću pozitivne osobne i kulturne promjene među europskim potrošačima. Pokazalo je to novo istraživanje koje je Samsung objavio na IFA 2019 sajmu. Istraživanje, započeto uoči 50. obljetnice tvrtke, također je pokazalo da je evolucija televizije, kako u smislu vrhunskog tehnološkog napretka kao što je 8K, tako i visokokvalitetnog, raznolikog sadržaja danas dostupnog, ima opipljiv utjecaj na mnoge aspekte života potrošača.

IDC: Tržište pametnih telefona iduće godine će ipak ostvariti rast

IDC: Tržište pametnih telefona iduće godine će ipak ostvariti rast

15.09.2019. komentiraj

Analitičari IDC-a prognoziraju da će sljedeće godine globalno tržište pametnih telefona porasti, što je odlično jer se tako nešto nije dogodilo tri godine zaredom!