Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Foto: DepositPhotos

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...

No, za početak primjer. Zamislite da vam netko pokaže fotografiju snimljenu s vanjske strane izloga, na kojem je odsjaj toliko jak da jednostavno ne možete razabrati što se krije iza izloga. Naravno, ostat ćete "u magli". E, zamislite sad da vam netko "ugradi" novu tehnologiju zvanu Double-DIP, u kojoj DIP znači Deep Image Prior, a bazira se na dubokom (eng., deep) učenju. Kad su vam to "ugradili" odjednom ste dobili mogućnost vidjeti apsolutno sve iza izloga. Kako?

Pa nova tehnologija prikuplja dijelove fotografije pa ih slaže u cjelinu. U teoriji, dovoljno je samo par linija i ostatak će obaviti Double-DIP. Temeljem učenja, na osnovi nekoliko podataka, Double-DIP će kreirati cijelu fotografiju, koja može biti daleko bolja od originala. Naravno, ne mora biti istovjetna originalu u svakoj sitnici.

Jer, ako Double-DIP vidi samo sjenu psa, on će načiniti od nje psa, ali možda neće pogoditi koje je pas boje, koje su mu boje oči, nos, uši... Ali njegov oblik će pogoditi na temelju svih podataka koje ima o pasmini, koju pak prepoznaje iz sjene. Ili, pogodit će u potpunosti kako pas izgleda ako je unesen ranije podatak o tom psu.

Znači, mogućnosti su enormne i praktički već sad ova tehnologija radi bez da ju se usmjerava unaprijed kroz učenje. Ne, uči "u hodu" i snalazi se, što je svojevrsna improvizacija i ono što se uistinu smatra umjetnom inteligencijom.

Inače, za Double-DIP su zaslužni izraelski stručnjaci sa znanstvenog instituta Weizmann u Tel Avivu.

Još iz kategorije

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

18.11.2019. komentiraj

Prvi taktovi božićnih pjesama na radiju znak su da počinje blagdansko ludilo. Tele2 je zato u pravi trenutak pripremio najbolji izbor vrhunskih gadgeta za bezbrižnu kupnju i korisnicima omogućio mirne blagdane. Svi ljubitelji dobrih gadgeta ili oni koji planiraju kupnju takvih darova mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i provesti blagdane u istinskom veselju, u društvu najmilijih.

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

18.11.2019. komentiraj

Najposjećenija konferencija Udruge HUP ICT pod nazivom Digitalna (R)evolucija, 5. veljače 2020. u zagrebačkoj Laubi po treći put će na jednom mjestu okupiti poduzetnike, vodeće stratege i kreatore digitalne ekonomije koji su složni u jednom – digitalizacija poslovanja i transformacija poslovnog okruženja ključna je za daljnji razvoj.

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

18.11.2019. komentiraj

Analiza koju provodi OpenAI pokazala je da se sa svakim uspjehom na području umjetne inteligencije povećava potreba za računalnom moći koja bi procesuirala svaki idući napredak. Otišlo se do te mjere da je u ovom trenutku snaga potrebna za “treniranje” umjetne inteligencije gotovo sedam puta veća nego ikad prije.