Stvorena baterija koja traje danima, a puni se u par sekundi

Stvorena baterija koja traje danima, a puni se u par sekundi

Znanstvenici sa Sveučilišta Central Florida stvorili su supercapacitor baterijski prototip koji radi kao da je nov nakon što je punjen čak 30.000 puta. Ovo istraživanje moglo bi donijeti u tehnološki svijet baterije velikog kapaciteta, iznimno brzog procesa punjenja i trajanja 20 puta dulje od konvencionalnih litij-ionskih ćelija.

"Mogli bi napuniti vaš mobitel u nekoliko sekundi i tada ga ne bi trebali ponovno puniti u vremenskom periodu od čak tjedan dana., tvrdi UCF postdoktorski suradnik Nitin Choudhary.

Supercapacitors se može napuniti brzo jer pohranjuje električnu energiju statički na površini materijala. To zahtijeva "dvodimenzionalni" materijal listova velikih površina koja može primiti puno elektrona.Veliki je izazov integracija grafena s drugim materijalima koji se koriste u supercapacitors, mišljenja je Yeonwoong "Eric" Jung iz UCF.

Istraživanje je tek u povojima i proizvod nije spreman za komercijalizaciju, ali izgleda obećavajuće. Istraživanje se stručno zove "proof-of-concept", a tim koji radi na projektu pokušava patentirati svoj novi proces.