Stvorena baterija koja traje danima, a puni se u par sekundi

Stvorena baterija koja traje danima, a puni se u par sekundi

Znanstvenici sa Sveučilišta Central Florida stvorili su supercapacitor baterijski prototip koji radi kao da je nov nakon što je punjen čak 30.000 puta. Ovo istraživanje moglo bi donijeti u tehnološki svijet baterije velikog kapaciteta, iznimno brzog procesa punjenja i trajanja 20 puta dulje od konvencionalnih litij-ionskih ćelija.

"Mogli bi napuniti vaš mobitel u nekoliko sekundi i tada ga ne bi trebali ponovno puniti u vremenskom periodu od čak tjedan dana.", tvrdi UCF postdoktorski suradnik Nitin Choudhary.

Supercapacitors se može napuniti brzo jer pohranjuje električnu energiju statički na površini materijala. To zahtijeva "dvodimenzionalni" materijal listova velikih površina koja može primiti puno elektrona.Veliki je izazov integracija grafena s drugim materijalima koji se koriste u supercapacitors, mišljenja je Yeonwoong "Eric" Jung iz UCF.

Istraživanje je tek u povojima i proizvod nije spreman za komercijalizaciju, ali izgleda obećavajuće. Istraživanje se stručno zove "proof-of-concept", a tim koji radi na projektu pokušava patentirati svoj novi proces.

Još iz kategorije

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

27.01.2020. komentiraj

Poznata su prva imena festivala – Keith Weed, kojeg Forbes već treću godinu u nizu proglašava najvećim i najutjecajnijim svjetskim marketingašem, potvrdio je dolazak u Hrvatsku na Dane komunikacija, a najavljen je i Rory Sutherland, britki strateški um, autor i ekscentrični govornik s milijunima pregleda na TED Talku.

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

27.01.2020. komentiraj

Član Uprave regionalne ICT tvrtke Combis i glavni direktor za operacije Mladen Gregović podnio je ostavku na svoje dužnosti te nastavlja karijeru izvan kompanije. Ostavka stupa na snagu 1. veljače 2020. godine. Podsjetimo, to je drugi odlazak iz Uprave Combisa posljednih mjeseci jer je početkom listopada prošle godine ostavku dao predsjednik Uprave Hrvoje Išek.

Uskoro počinje Digital Takover 2020

Uskoro počinje Digital Takover 2020

27.01.2020. komentiraj

Suosnivač globalnog diva Netflix, hrvatski kraljevi startupova, digitalni genije iz LEGO svijeta i svjetska food futuristica, državnici, predavači, stručnjaci, vizionari, inovatori, tehnološki izumitelji, financijski i digitalni eksperti – sve njih okuplja 13. ožujka na Zagrebačkom Velesajmu najveći regionalni digitalni summit & expo Digital Takeover. Jedinstveni događaj takve vrste u Hrvatskoj dovodi najveće stručnjake iz svijeta biznisa i tehnologije, a rekordan broj posjetitelja će u više od 13 sati bogatog programa kroz inspirativna predavanja i aktivan networking čuti najbolje poslovne prakse ovih renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka. Publiku očekuju brojne ideje, koncepti, inovacije i proizvodi koje će moći čuti, vidjeti i isprobati na licu mjesta.