Stuxnet napravio paniku na Međunarodnoj svemirskoj stanici? Ne nije... bilo je malwarea

Stuxnet napravio paniku na Međunarodnoj svemirskoj stanici? Ne nije... bilo je malwarea
Fotolia

Ozloglašeni računalni crv Stuxnet napravio je pravu paniku na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Napadi su se dogodili u nekoliko intervala, a posebno je opasno to što taj crv ima sposobnost upravljanja strojevima i računalima koje zarazi. To cyber oružje razvili su američki i izraelski stručnjaci s ciljem da napadnu nuklearna postrojenja u Iranu. No, izgleda kako je crv odlučio pokazati sve svoje "vrline" pa je tako napao i rusku nuklearnu elektranu.

Da je virus napao Međunarodnu stanicu u svemiru saznali smo od strane Eugena Kasperskya, koji je poznat po istoimenom antivirusnom softveru. Čisto za istinu, malo su ga krivo razumjeli, izgubilo se u prijevodu.

Naime, jedan ruski kolega koji radi u nuklearnoj elektrani dojavio mu je što se dogodilo na svemirskoj stanici, a on je sve to dalje proširio medijima. Izgleda kako je virus, a ispostavilo se kako je riječ o malwareu na stanicu dospio putem zaraženog USB sticka kojega su na stanicu donijeli ruski astronauti.

Inače, za izradu jednoga takvog programa ili bolje rečeno oružja, treba oko 10 milijuna dolara, procjenjuju analitičari. Također, vidi se kako Vlade moćnih zemalja ne štede na razvoju tako razornog oružja. Prema Kasperskom, polovica svih zlonamjernih programa napisana je na kineskom, no tvrdi kako je ruski cyber kriminal najsofisticiraniji na svijetu.