Studija kroz desetljeće istražila kako nesigurnost u zaposlenje utječe na osobnost

Studija kroz desetljeće istražila kako nesigurnost u zaposlenje utječe na osobnost
DepositPhotos

Nezaposlenost u Australiji dosegla je najvišu razinu unazad tri desetljeća, zbog čega oko milijun zaposlenih osjeća tjeskobu izvan posla. Sve jer strahuju da bi uskoro mogli doći na red i ostati bez posla, što samo dodatno potiče taj vrtlog negativnih emocija.

Stručnjak za bihevioralno ponašanje, Frances McKee-Ryan, zajedno s kolegama objavio je 104 empirijske studije kojima potvrđuje takvo psihičko stanje zaposlenika, kao i onih koji su ostali bez posla.

Direktno su povezana ta dva stanja, kod osobe izazivaju submisivnost, nesklonost ukazivanja na probleme, izbjegavanje kritika te općenito poslušno obavljanje posla bez pogovora, sve kako bi se izbjegle eventualne sankcije. Dapače, zaposleni su spremni raditi poslove koji su ispod njihovih kvalifikacija, sve u strahu da bi ostali bez toga što imaju, koliko god bilo ispod njihovih mogućnosti, časti ili realnih primanja.

Istraživanje je relevantno i iz razloga što ništa slično nikad prije nije objavljivano, iako se znalo da nesigurnost na radnom mjestu uvelike utječe na ponašanje pojedinca. Ne samo na poslu već i van njega. Depresija, tjeskoba, aoscijalnost, izostanak samopouzdanja i samopoštovanja... samo su neki od problema koji se javljaju kod osoba s nesigurnim statusom na radnom mjestu. A zanimljivost je da prije te nesigurnosti nisu imali tih problema.

Samim time, stanje tog tipa utječe i na osobnost pojedinca, što je posebno loše ako se radi o osobama između 20 i 40 godina starosti, kad se formira naša osobnost. Ali, moguće je promijeniti je u ovom smjeru i nakon 40. Već to dovoljno potvrđuje o koliko se teškom psihičkom stanju radi.

Što se tiče pozitivnih spoznaja, autonomija najviše doprinosi napretku osobe, ne samo kao zaposlenika već i privatno. Osjeća sigurnost, ima samopouzdanja, samopoštovanje i motivaciju za izazove pred sobom.

Uzorak ovog istraživanja jest 1046, provodilo se devet godina i svake četiri godine, s početkom na prvoj, sudionici su ispunili test osobnosti. On je kroz tih devet godina jasno pokazao kako se mijenja osobnost pojedinca, u koleraciji s (ne)sigurnosti na radnom mjestu ili radnim statusom.

Više je moguće proučiti OVDJE.