Studija AVG-a pokazala da djeca brže uče raditi s tehnologijom nego životne vještine

Studija AVG-a pokazala da djeca brže uče raditi s tehnologijom nego životne vještine
Fotolia

Djeca brzo upijaju stvari, to je tako oduvijek i nema nikakve razlike u današnje doba. Stoga, ne treba čuditi što brzo nauče kako se koristiti digitalnim uređajima, dio su njihova života od prvog dana. Samo, pomalo ipak čudi istraživanje provedeno od strane AVG Technologies, koje pokazuje da djeca brže uče raditi na i s digitalnim uređajima no što uče neke životne vještine.

Riječ je o djeci od dvije do pet godina i to njih 2200 u deset zemalja - Australiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Novom Zelandu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. A samo istraživanje provedeno je na način da se djeci davalo neke osnovne zadaće kao vezanje vezica na cipelama, a potom i da pronađu te pokrenu neku od aplikacija.

Djeca ne bi znala u velikoj većini kako baratati vezicama, ali su zato znali pronaći aplikacije gdje god bile skrivene, pokrenuti ih i baratati njima. Također, razlike nema ni kad je riječ o spolovima jer 59 posto djevojčica snalazi se bolje s digitalnim uređajima no s osnovnim životnim vještinama, kao i 58 posto dječaka. Uz sve to, djeca starosti dvije i tri godine razumiju digitalne uređaje na razini onih od četiri i pet godina.

Nije ni to sve, 58 posto djece zna igrati osnovne računalne igre bez ikakvih problema, ali njih 43 posto zna voziti bicikl bez pomoćnih kotača. Ipak, to je prosjek jer u Australiji, primjerice, njih 66 posto zna voziti bicikl. Svejedno, to u cijelosti ništa ne mijenja po pitanju ovog istraživanja.

Jasno je da pametni telefoni, tableti i računala mijenjaju ono što je nekad bila televizija, ali u slučaju modernih digitalnih uređaja, djeca sudjeluju u tome što ih zabavlja te zapravo sama donose odluke kako će se zabavljati. I sve to je lijepo, divno i krasno, ali roditelji moraju biti oprezni i paziti da na njihova djeca dnevno ne borave uz digitalne uređaje više od sat vremena dnevno.