Studenti nezadovoljni izborom studija

Studenti nezadovoljni izborom studija
Fotolia (ilustracija)

Gotovo polovica ispitanih studenata koji su prošle godine upisali fakultet, razmišlja o promjeni studija, dok bi svaki peti sigurno odabrao nešto drugo da može ponovno birati, samo je jedan od zaključaka istraživanja koje proveo portal Srednja.hr u suradnji s partnerima, Visokim učilištem Algebra - Visokom školom za primijenjeno računarstvo, HTC-om i Lantea grupom.

Ovo istraživanje dosad je najveće istraživanje o odlukama i namjerama maturanata prilikom upisa na fakultete i visoke škole na kojem se oko pet tisuća maturanata i brucoša izjasnilo se o zadovoljstvu s odabirom svoje karijere, željama u daljnjem obrazovanju i planovima za budućnost.

Između ostalog pokazalo se da 48 posto ispitanih studenata i učenika smatra da većina samo želi što lakše doći do diplome, neovisno o stečenim znanjima i kompetencijama te smatra da je to glavni razlog zbog kojeg više mladih ne želi studirati tehničko i prirodno područje.

Maturanti prilikom odabira studija najviše cijene mišljenje poznanika koji rade u struci, a oni koji se vode savjetima roditelja u velikom broju budu nezadovoljni upisanim studijem, tvrdi se u istraživanju i dodaje da unatoč činjenici da su mladi prilično samosvjesni prilikom odabira fakulteta, ipak značajno raste utjecaj poznanika, obitelji, prijatelja i profesora - analiza pokazuje da je najkorisnije slijediti savjete pojedinaca koji već rade u struci kojom se žele baviti, a da savjeti roditelja mogu biti i prilično neobjektivni.

Tri najpoželjnija fakulteta u državi su zagrebački Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva, što samo pokazuje koliko je i IT struka iznimno zanimljiva zbog načina na koji se relativno brzo može doći do radnog mjesta nakon završetka studija.

„Ovo paralelno istraživanje  provedeno među brucošima i maturantima dalo je kompletnu sliku stvarnog stanja u obrazovnom sustavu otkrivajući motive, očekivanja i faktore koji utječu na odabir studijskih programa kod ove populacije. Rezultati su nam otkrili što zaista zanima hrvatske maturante i brucoše, ali i što sve utječe na njihove bolje ili lošije odabire", kazao je Aldo Franičević, glavni urednik portala Srednja.hr.

Prvih devet fakulteta na listi najpoželjnijih nalazi se u Zagrebu a na desetom je mjestu osječki Filozofski fakultet. Splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nalazi se na dvanaestom mjestu po popularnosti među budućim studentima koji su sudjelovali u istraživanju.

„Analiza podataka je pokazala da su mladi prilično samosvjesni, odnosno da se prilikom izbora studija najviše vode vlastitim afinitetima. Vjeruju poznanicima koji rade u struci, potom kolegama koji već studiraju te roditeljima, braći i sestrama. Međutim, oni koji su svojim fakultetima dali najniže ocjene i koji nisu zadovoljni studijem u pravilu su studenti koji su od vanjskih utjecaja ponajviše prihvaćali savjete roditelja i obitelji“, pojasnio je dr.sc. Leo Mršić predavač na katedri za informacijske sustave Visokog učilišta Algebra, a ujedno i direktor Lantea grupe, koji je obrađivao podatke.

Kako je istaknuo Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra istraživanje je također željelo utvrditi zašto veći broj mladih ne želi studirati prirodne i tehničke znanosti te dodao kako zabrinjava i činjenica da je na čak 20 posto porastao broj mladih koji izjavljuju da nisu upoznati s mogućnostima koje im se otvaraju nakon završenih tehničkih ili prirodnih studija, unatoč tome što je riječ o vrlo izazovnim i traženim zanimanjima.