Stručni skup o tehnologiji u knjižnicama

Stručni skup o tehnologiji u knjižnicama

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu se održava dvodnevni stručni skup „Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju“. Skup se održava u okviru 3. godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Cilj konferencije je istaknuti značaj i ulogu baštinskih ustanova u kontekstu razvoja suvremenog digitalnog društva, digitalne znanosti, nacionalne e-infrastrukture te nacionalnog kulturnog i kreativnog područja. Glavna tema aktualizira pitanja razvoja knjižničnih formata za obradu znanja, inovativnih sustava za kreiranje izvornih povezanih podataka, ulaganja u razvoj metapodatkovnih standarda i ontologija, modela suradnje u izgradnji semantičke infrastrukture te izrade strateških politika u području 8 ponovne uporabe baštinskih podataka. Poseban naglasak stavljen je na razvoj informacijskih sustava te segment digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova.

„Želja nam je istaknuti važnost primjene interdisciplinarnog i transdisciplinarnog pristupa obradi tema iz područja razvoja informacijskih sustava, upravljanja znanjem, razvoja i primjene informacijskih sustava u kontekstu baštinskih ustanova. Želja nam je postići redovitost održavanja ovog multidisciplinarnog savjetovanja. Vjerujemo da ulaganja u digitalnu transformaciju te razvoj digitalno zrelih baštinskih ustanova nema alternative“, rekla je predsjednica programskog i organizacijskog odbora Dijana Machala.

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.