Stručni skup o tehnologiji u knjižnicama

Stručni skup o tehnologiji u knjižnicama

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu se održava dvodnevni stručni skup „Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju“. Skup se održava u okviru 3. godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Cilj konferencije je istaknuti značaj i ulogu baštinskih ustanova u kontekstu razvoja suvremenog digitalnog društva, digitalne znanosti, nacionalne e-infrastrukture te nacionalnog kulturnog i kreativnog područja. Glavna tema aktualizira pitanja razvoja knjižničnih formata za obradu znanja, inovativnih sustava za kreiranje izvornih povezanih podataka, ulaganja u razvoj metapodatkovnih standarda i ontologija, modela suradnje u izgradnji semantičke infrastrukture te izrade strateških politika u području 8 ponovne uporabe baštinskih podataka. Poseban naglasak stavljen je na razvoj informacijskih sustava te segment digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova.

„Želja nam je istaknuti važnost primjene interdisciplinarnog i transdisciplinarnog pristupa obradi tema iz područja razvoja informacijskih sustava, upravljanja znanjem, razvoja i primjene informacijskih sustava u kontekstu baštinskih ustanova. Želja nam je postići redovitost održavanja ovog multidisciplinarnog savjetovanja. Vjerujemo da ulaganja u digitalnu transformaciju te razvoj digitalno zrelih baštinskih ustanova nema alternative“, rekla je predsjednica programskog i organizacijskog odbora Dijana Machala.

Još iz kategorije

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

24.05.2019. komentiraj

Budućnost kvantnog računalstva moglo bi biti svjetlo, odnosno, uspjeh koji se u tehnološkom smislu postigao na holografskom području. Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, ali zbog načina na koji se emitira svjetlost, odnosno ponašaju iza granica valnih duljina, otvaraju se vrata za rad s podacima kvantnog računalstva.