Online televizija

Streaming kanali generiraju sve više oglasa

Streaming kanali generiraju sve više oglasa
Depositphotos / Ilustracija

Besplatni kanali za streaming TV (FAST) s oglasima će generirati prihod od 6,3 milijarde dolara u 2023., prema Omdiji. S najvećim tržištem FAST kanala, 80 posto prihoda očekuje se iz SAD-a. Međutim, Omdijino ekskluzivno istraživanje otkrilo je da su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Australija glavni kandidati za rast s brzim širenjem koje se očekuje u sljedeće četiri godine.

UK, Kanada, Australija, Njemačka, Brazil, Italija, Meksiko, Francuska, Španjolska i Švedska deset su najvećih tržišta izvan SAD-a koja su spremna za rast. Dok će SAD i dalje dominirati tržištem, FAST kanalima izvan SAD-a do 2027. pojavit će se prilika za prihod od 1,6 milijardi dolara. “Iako su tri od pet najvećih FAST tržišta zemlje engleskog govornog područja, Kanada, Njemačka i Brazil, u treće, četvrto i peto mjesto ponudit će mainstream FAST mogućnosti za sadržaj koji nije na engleskom,” rekla je Maria Rua Aguete, viša direktorica u Omdiji

Ranije ove godine, Omdia je izvijestila da su prihodi FAST-a porasli gotovo 20 puta između 2019. i 2022., a trebali bi se utrostručiti između 2022. i 2027. i doseći 12 milijardi dolara. Velik dio ovog rasta potaknut će SAD, koji trenutno čini gotovo 90% globalne tržišne vrijednosti kanala FAST. Do 2027. američko tržište kanala FAST premašit će 10 milijardi dolara prihoda. Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, koje uživaju značajan višak sadržaja iz SAD-a, do 2027. godine imat će FAST tržišta vrijedna više od 500 milijuna dolara, odnosno 300 milijuna dolara.

U međuvremenu, Omdia predviđa da će FAST kanali u Njemačkoj generirati nešto više od 200 milijuna dolara u istoj godini, dok će oni u Brazilu ostvariti prihod od 100 milijuna dolara, što predstavlja oko polovicu ukupnog FAST tržišta Latinske Amerike, koje će 2027. godine vrijediti 207 milijuna dolara. Prihod FAST-a u Meksiku iznosit će 93 milijuna dolara 2027., što ga čini sedmim najvećim pojedinačnim FAST tržištem. “12 milijardi dolara prihoda za FAST kanale je impresivno, ali kada se gleda u širem kontekstu online videa, društveni video ostaje priča o rastu sljedećih pet godina. FAST kanali još su jedan prozor za unovčavanje sadržaja, ali ne i jedini,” zaključio je Rua Aguete.